Recept

Mošničky s houbami s petrželovou omáčkou

  • Česko
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 55 minut
Doba přípravy: 25 minut
Doba vaření: 30 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (55%)
ID receptu: 37819
Kategorie: Omáčky teplé

Ingredience

4 dl Bujón zeleninový
0,5 kávová lžička Chilli koření mleté
2 ks Cibule
1 kávová lžička Citronová šťáva
1 kg Houby čerstvé
1 kávová lžička Kmín drcený
0,5 polévková lžíce Libeček
2 polévková lžíce Máslo čerstvé
2 polévková lžíce Olej slunečnicový
1 kávová lžička Pepř černý mletý
0,5 kávová lžička Pepř citronový
3 polévková lžíce Petržel - nať
2 polévková lžíce Podmáslí kysané 1%
2 polévková lžíce Protlak rajčatový
2,5 dl Smetana 16% (pochoutková)
0,5 polévková lžíce Sůl
těsto
250 g Mouka pšeničná hladká
2 polévková lžíce Olej slunečnicový
2 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
2 ks Vaječný žloutek slepičí
1 ks Vejce slepičí
2 dl Voda pitná

Nutriční hodnoty jedné porce

34% Kalorie 677 kcal
Kilojoule 2 831kJ
20% Sacharidy 71 g
46% Tuky 34 g
17% Sodík 344 mg
48% Bílkoviny 27 g

Mošničky s houbami s petrželovou omáčkou postup přípravy receptu:

1

Na mošničky si připravíme těsto: do mísy dáme 250 g hladké mouky, 1 vejce, 2 lžíce oleje, 1-2 dl vlažné vody (kterou přiléváme postupně) a těsto zpracujeme. Pak ho dáme na pomoučený vál a rukama těsto vypracujeme tak, že se nám nebude lepit na prsty. Bude hladké, vláčné. Upravíme ho do bochánku, zakryjeme a necháme odpočinout asi 1 hodinu.

2

Mezitím si očistíme a omyjeme čerstvé lesní houby (nejlépe tvrdé - hřiby, lišky, kozáky...). Houby osušíme a nakrájíme na plátky. Oloupanou cibuli pokrájíme nadrobno. Omyjeme petrželovou nať s delšími stonky. Lístky otrháme, drobně pokrájíme, odložíme do misky a stonky osušíme - budeme je potřebovat k dekoraci. Jeden menší stonek libečku omyjeme a pokrájíme nadrobno.

3

V hrnci si rozpálíme olej s máslem a cibuli zpěníme dozlatova. Přidáme houby, sůl podle chuti, pepř a kmín. Nejdříve houby vydusíme z vody, když se začnou smažit, přimícháme rajský protlak, chilli, libeček, lžíci petrželky, promícháme a chvilku ještě dusíme do zhoustnutí. Pak necháme houby vychladit.

4

Těsto rozválíme na pomoučeném vále na placku a hřbety rukou těsto vytahujeme na sílu asi 1,5 mm. Těsto nakrájíme na větší čtverce asi 15 x 15 cm. Na čtverce rozdělíme houbovou směs. Okraje těsta potřeme rozšlehaným žloutkem (1 ks) s 2 lžícemi smetany, k sobě je přitiskneme tak, že nám cípy budou trčet směrem nahoru, a stáhneme je k sobě omotáním stonku z petrželové natě - vznikne nám mošnička (pytlík). Takto upravené těsto dáme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme rozšlehaným žloutkem a dáme ho do předem vyhřáté trouby péct. Pečeme při 200 °C asi 15-20 minut dozlatova.

5

Mezitím si přivedeme v hrnci k varu zeleninový bujon. Pak zmírníme teplotu, přimícháme domácí krémovou smetanu - Crème fraîche, za stálého míchání povaříme 1 minutu, přidáme 2 lžíce petrželové natě a krátce, další minutu, povaříme. Omáčku dochutíme solí, citronovým pepřem a lžičkou citronové šťávy.

6

Na talíře nalijeme petrželovou omáčku, doprostřed posadíme upečené mošničky a podáváme.

7

Domácí krémová smetana - Crème fraîche [37800]:

8

Den předem si vyšleháme 2,5 dl zakysané smetany s 2 lžícemi podmáslí. Šleháme 1 minutu na konzistenci krému, pak ji zakryjeme a necháme v pokojové teplotě 12 hodin stát.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept