Jehněčí kýta na červeném víně - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 125 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Jehněčí kýta na červeném víně
Jehněčí kýta na červeném víně
Celkový čas: | 125 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 110 minut |
Autor: | stejskal |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (75%) |
ID receptu: | 37826 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
2 kg | Jehněčí kýta |
1 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká |
3 g | Pepř černý mletý |
10 g | Rozmarýn čerstvý |
5 g | Sůl |
10 g | Tymián čerstvý |
100 ml | Víno červené |
300 ml | Vývar jehněčí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 4g |
---|---|
Cholesterol | 276,4mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 3g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 1,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 6,6mg |
Vitamín E | 0,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 6,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Jehněčí kýta, Rozmarýn čerstvý, Sůl, Tymián čerstvý, Víno červené mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mouka pšeničná hladká, Pepř černý mletý, Vývar jehněčí mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Jehněčí kýta na červeném víně postup přípravy receptu:
1 | Do kýty uděláme zářezy. Pokud používáme teploměr, zapíchneme jej doprostřed masa. Kýtu osolíme a položíme tučnou stranou vzhůru na pekáč roštem, posypeme ji pepřem a bylinkami. Pečeme, teplotu v troubě snížíme na 180 °C, aby byla kýta dobře propečená, pečeme ji 20 minut na každých 500 g váhy, případně tak, aby teploměr ukazoval 80 °C. Lůj musí být křupavý a dozlatova vypečený. |
2 | Vyjmeme z trouby, zakryjeme alobalem a necháme 10 minut stát. |
3 | Omáčka: z pekáče sebereme kromě polévkové lžíce všechen tuk. Pekáč postavíme na sporák, přisypeme mouku, mícháme a 2 minuty ji necháme osmahnout. Přilijeme vývar, víno, vaříme a mícháme, aby se rozpustily všechny připečeniny ode dna. Povaříme 3 minuty, dokořeníme a omáčku přecedíme. |
4 | Kýtu dáme na mísu, ozdobíme ji snítkami rozmarýnu a tymiánu. Vinnou omáčku podáváme zvlášť. |