Nadýchaný svítek s hříbky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Nadýchaný svítek s hříbky
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 35 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 37828 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
60 g | Anglická slanina |
0,5 polévková lžíce | Celer - nať |
2 ks | Česnek |
1,5 polévková lžíce | Hera |
0,5 polévková lžíce | Hořčice plnotučná |
400 g | Hříbky čerstvé |
1 kávová lžička | Kmín drcený |
0,5 ks | Kypřicí prášek do pečiva |
150 g | Mouka polohrubá |
2 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
2 kávová lžička | Oregano sušené |
1 kávová lžička | Pepř černý mletý |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
8 ks | Rajčata |
2 ks | Šalotka |
2 dl | Smetana zakysaná 14% |
60 g | Špek |
2 kávová lžička | Sůl |
1 kávová lžička | Sůl mořská |
200 g | Sýr Eidam cihla 30% |
3 ks | Vaječný bílek slepičí |
2 ks | Vaječný žloutek slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 56g |
---|---|
Cholesterol | 195,3mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 9g |
Vitamín A | 5,8mg |
Vitamín B6 | 0,7mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 29,9mg |
Vitamín E | 3,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 4,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Anglická slanina, Česnek, Hříbky čerstvé, Kmín drcený, Kypřicí prášek do pečiva, Olej slunečnicový, Oregano sušené, Rajčata, Šalotka, Sůl, Vaječný bílek slepičí, Vaječný žloutek slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Celer - nať, Hera, Hořčice plnotučná, Mouka polohrubá, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Smetana zakysaná 14%, Sůl mořská, Sýr Eidam cihla 30% mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Špek nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Nadýchaný svítek s hříbky postup přípravy receptu:
1 | Očištěné a omyté hříbky pokrájíme na plátky. Oloupané šalotky s česnekem drobně pokrájíme. Omyjeme petrželku s celerovou natí a drobně pokrájíme. Špek a anglickou slaninu pokrájíme na proužky. |
2 | Ve velké pánvi na 2 lžicích oleje vysmažíme dokřupava všechnu slaninu, pak ji vyjmeme a odložíme do mísy. Na omastek dáme zpěnit cibuli s česnekem. Když začíná mít zlatou barvu, přidáme hříbky, promícháme a necháme je vydusit z vody. Přidáme sůl, pepř, drcený kmín, promícháme a smažíme je dozlatova. |
3 | V misce vyšleháme žloutky se smetanou a plnotučnou hořčicí. Bílky vyšleháme na tuhý sníh. Do druhé misky prosejeme polohrubou mouku s práškem do pečiva. |
4 | Do velké mísy se slaninou vyklopíme usmažené hříbky, přidáme nať petrželky a celeru, žloutky se smetanou a prosátou mouku. Směs důkladně promícháme, popřípadě dochutíme solí a zlehka vmícháme sníh. |
5 | Zapékací mísu vytřeme Herou a houbovou směs do ni vyklopíme, povrch urovnáme a dáme do předem vyhřáté trouby zapéct. Pečeme při 200°C přibližně 10 minut. Pak mísu se svítkem vyjmeme z trouby, opatrně jej rozkrájíme na 4 porce, které obracečkou opatrně otočíme. Povrch posypeme nastrouhaným tvrdým sýrem a dáme zpět do trouby. Pečeme přibližně dalších 10 minut, do doby, až se sýr roztaví. |
6 | Rajčata omyjeme, rozkrájíme na čtvrtky, ochutíme je mořskou solí, oreganem a rozdělíme na talíře. Porce svítku přidáme k rajčatům a podáváme. |