Plněná jehněčí kýta - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 130 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Plněná jehněčí kýta
Plněná jehněčí kýta
Celkový čas: | 130 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 110 minut |
Autor: | Milena Křivanová |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 37832 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
40 g | Ančovička - filety |
2 kg | Jehněčí kýta |
3 g | Pepř černý mletý |
5 g | Sůl |
150 ml | Víno bílé |
150 ml | Vývar jehněčí |
Nádivka | |
---|---|
4 stroužek | Česnek |
30 g | Máslo čerstvé |
250 g | Špenát listový čerstvý |
60 g | Strouhanka |
1 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 8g |
---|---|
Cholesterol | 236,6mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 3g |
Vitamín A | 3g |
Vitamín B6 | 1,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 12,0mg |
Vitamín E | 0,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 10,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Ančovička - filety, Jehněčí kýta, Sůl, Víno bílé, Česnek, Špenát listový čerstvý, Strouhanka, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Pepř černý mletý, Vývar jehněčí, Máslo čerstvé mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Plněná jehněčí kýta postup přípravy receptu:
1 | Nádivka: v hrnci rozehřejeme máslo. Přidáme drcený česnek a 2-3 minuty jej smažíme. Přimícháme nasekaný špenát, podle chuti osolíme, opepříme a smažíme ještě 1 minutu. Přidáme strouhanku a necháme vychladnout. Směs spojíme vejcem. |
2 | Nádivkou naplníme vykostěnou kýtu. Zajistíme ji tenkými jehlicemi. |
3 | Maso vložíme na pekáč s roštem a 15 minut pečeme v předehřáté troubě při 200 °C. Obrátíme je, pokud používáme teploměr, zapíchneme jej do masa a pečeme dalších 15 minut. |
4 | Z pekáče slijeme tuk, přilijeme víno a přidáme ančovičky. Kýtu volně přikryjeme fólií, teplotu v troubě snížíme na 180 °C (plyn 4) a maso pečeme ještě 1 1/2 hodiny, až je šťáva z masa narůžovělá. Teploměr by měl ukazovat 75-80 °C. |
5 | Maso vyndáme z trouby, volně je zakryjeme alobalem a necháme 10 minut stát. |
6 | Výpek dolijeme do 300 ml vývarem. Šťávu nalijeme na pekáč, přivedeme k varu a mícháme, aby se rozpustily připečeniny. Osolíme, opepříme a přecedíme do vyhřátého omáčníku. Kýtu podáváme s omáčkou. |