Obložené žemle s dušenými houbami - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 40 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Obložené žemle s dušenými houbami
Obložené žemle s dušenými houbami
Celkový čas: | 40 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 37851 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
100 g | Anglická slanina |
3 ks | Česnek |
4 ks | Cibule |
100 g | Houby sušené |
0,5 kávová lžička | Kmín drcený |
1,5 polévková lžíce | Máslo bylinkové |
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce | Pažitka |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
2 ks | Rajčata |
100 g | Salát listový Dubáček |
5 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
1 kávová lžička | Sůl |
4 dl | Voda pitná |
4 ks | Žemle tuková |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 23g |
---|---|
Cholesterol | 160,5mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 9g |
Vitamín A | 486,5mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 15,5mg |
Vitamín E | 0,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 24,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Anglická slanina, Česnek, Cibule, Kmín drcený, Pažitka, Rajčata, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Houby sušené, Máslo bylinkové, Máslo čerstvé, Pepř černý mletý, Salát listový Dubáček, Smetana 33% (šlehačka), Žemle tuková mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Obložené žemle s dušenými houbami postup přípravy receptu:
1 | Směs promytých sušených hub namočíme do vlažné vody na 30 minut. Pak houby scedíme a necháme okapat. |
2 | Očistíme jarní cibuli a pokrájíme ji na kolečka. Oloupaný česnek pokrájíme nadrobno. Anglickou slaninu pokrájíme na proužky. Listy salátu Dubáček důkladně omyjeme a vysušíme. |
3 | V pánvi na 1 lžíci rozpáleného másla osmažíme anglickou slaninu, pak ji vyjmeme a odložíme do misky. Na tom samém omastku zpěníme jarní cibulku s česnekem, přidáme houby, osolíme, ochutíme pepřem, kmínem a dusíme do doby, až se z nich odpaří všechna voda (10 minut). Pak na ně přilijeme smetanu a za častého promíchání je vaříme asi 5 minut. Do doby, až začnou houstnout. |
4 | Pánev s houbami odstavíme z plotny, přimícháme omytou, drobně pokrájenou pažitku. |
5 | Nahřáté teplé velké žemle rozkrojíme, vnitřek vydlabeme, žemle potřeme bylinkovým máslem, do každé vložíme 1 list salátu, pak je naplníme dušenými houbami, položíme 2 kolečka rajčete, list salátu, zakryjeme druhou vydlabanou polovinou žemle a podáváme. |