Frikasé z jehněčí kýty - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 110 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Frikasé z jehněčí kýty
Celkový čas: | 110 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 90 minut |
Autor: | Milena Křivanová |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 37922 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
2 ks | Bobkový list |
1 kg | Jehněčí plec |
45 g | Máslo čerstvé |
45 g | Mouka pšeničná hladká |
200 g | Mrkev kořen |
3 g | Pepř černý mletý |
25 g | Petržel - nať |
160 g | Šalotka |
150 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
20 ml | Šťáva citrónová |
5 g | Sůl |
1 ks | Vaječný žloutek slepičí |
1,2 l | Voda pitná |
250 g | Žampiony čerstvé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 8g |
---|---|
Cholesterol | 249,8mg |
Draslík | 869,9mg |
Vláknina | 4g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 13,0mg |
Vitamín E | 0,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 15,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Jehněčí plec, Šalotka, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Voda pitná, Žampiony čerstvé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká, Mrkev kořen, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Smetana 33% (šlehačka), Šťáva citrónová mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Frikasé z jehněčí kýty postup přípravy receptu:
1 | Maso nakrájíme na kostky, vložíme do velkého hrnce, zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu. Vodu scedíme a maso propláchneme, aby se odstranila pěna. |
2 | Maso vrátíme do hrnce a nalijeme odměřené množství vroucí vody. Přidáme nasekané šalotky, kolečka mrkve, bobkové listy, citronovou šťávu, podle chuti sůl a pepř. Zakryjeme a zvolna 1 hodinu vaříme. |
3 | Vložíme nakrájené žampiony a zvolna dále vaříme 30 minut. |
4 | Vyjmeme maso a zeleninu, udržujeme je teplé (vývar nevyléváme). |
5 | Připravíme z másla a mouky světlou jíšku. Zaléváme ji vývarem a průběžně promícháváme 20 minut a provaříme na hustotu omáčky. |
6 | Ve smetaně rozšleháme žloutek. Hrnec s omáčkou dáme na mírný oheň a do omáčky postupně zašleháváme smetanu se žloutkem. Prohřejeme, ale nevaříme. Maso vložíme do omáčky, dochutíme a podáváme ozdobené petrželkou. |