Dýňová polévka s batáty a nivou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 90 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Dýňová polévka s batáty a nivou
Dýňová polévka s batáty a nivou
Celkový čas: | 90 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 70 minut |
Autor: | hrnek |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (25%) |
ID receptu: | 37942 |
Kategorie: | Polévky |
Ingredience
400 g | Brambory sladké (Batáty) |
1 ks | Cibule |
1 ks | Dýně |
1 špetka | Muškátový oříšek |
60 ml | Olej olivový |
1 špetka | Pepř černý mletý |
1 kávová lžička | Skořice mletá |
1 špetka | Sůl |
125 g | Víno Marsala |
1,5 l | Vývar zeleninový |
Omáčka | |
---|---|
130 g | Sýr Niva (Rokfór) |
250 ml | Zakysaná smetana |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 48g |
---|---|
Cholesterol | 31,8mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 9g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 51,2mg |
Vitamín E | 5,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 4,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory sladké (Batáty), Cibule, Dýně, Muškátový oříšek, Skořice mletá, Sůl, Sýr Niva (Rokfór), Zakysaná smetana mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Olej olivový, Pepř černý mletý, Víno Marsala, Vývar zeleninový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Dýňová polévka s batáty a nivou postup přípravy receptu:
1 | Troubu předehřejeme na 200 stupňů Celsia. Dýni a batáty omyjeme, očistíme, nakrájíme na špalíčky a vložíme na plech. Přidáme na kostičky nakrájenou cibuli. |
2 | Vše zakápneme olivovým olejem a posypeme skořicí a muškátovým oříškem. Plech vložíme do trouby a pečeme 60 minut. |
3 | Po upečení plech vyjmeme z trouby, upečenou zeleninu necháme vychladnout a rozmixujeme ji. |
4 | Rozmixovanou hmotu vložíme do hrnce a přilijeme 1,5 litru zeleninového vývaru. |
5 | Polévku přivedeme k varu, přidáme marsalu, osolíme a opepříme. |
6 | V misce rozmixujeme zakysanou smetanu s nivou tak, aby vznikla hladká hmota. |
7 | Polévku rozléváme do připravených talířů a pokapeme sýrovou omáčkou. |