Omáčka játrová - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Omáčka játrová
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 45 minut |
Autor: | novakovaj |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (23%) |
ID receptu: | 3795 |
Kategorie: | Omáčky teplé |
Ingredience
1 ks | Cibule |
150 g | Játra vepřová |
1 špetka | Kmín celý |
1 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 špetka | Pepř černý mletý |
1 polévková lžíce | Sádlo škvařené |
0,5 kávová lžička | Sůl |
500 ml | Vývar zeleninový |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 10g |
---|---|
Cholesterol | 94,4mg |
Draslík | 247,0mg |
Vláknina | 3g |
Vitamín A | 7g |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 15,1mg |
Vitamín E | 0,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 7,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cibule, Játra vepřová, Kmín celý, Sádlo škvařené, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mouka pšeničná hladká T 650, Pepř černý mletý, Vývar zeleninový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Omáčka játrová postup přípravy receptu:
1 | Játra očistíme a drobně nakrájíme nebo játra naškrábeme. |
2 | V rendliku rozehřejeme sádlo a zpěníme drobně pokrájenou cibuli. Poté přidáme pokrájená játra, posypeme troškou kmínu a játra dusíme cca 15 minut. |
3 | V době dušení jater uděláme žlutější jíšku ze lžičky sádla a lžičky hladké mouky. Po částech a za stálého míchání budeme přilévat vývar. Takto připravenou jíšku přilijeme k podušeným játrům. |
4 | Omáčku osolíme, opepříme a necháme pozvolna vařit ještě cca 10 minut. |
5 | Dle chuti můžeme omáčku na závěr prolisovat nebo z části vychladlou rozmixovat. |
Poznámka
Sádlo můžeme zaměnit ze slaninou nakrájenou nadrobno.
Recept je snadný jak na přípravu, tak na vaření. Chutný a poměrně rychlý oběd. Využila jsem variantu se slaninou na místo sádla. Omáčku jsem podávala s rýží. Příště vyzkouším podávat s houskovým knedlíkem. Recept mohu doporučit všem. Dobrou chuť