Bohaté špízy - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 150 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Bohaté špízy
Bohaté špízy
Celkový čas: | 150 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 120 minut |
Autor: | ruda |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (15%) |
ID receptu: | 37950 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
300 g | Brambory |
3 ks | Cibule |
500 g | Dančí maso |
500 g | Hovězí maso zadní |
300 g | Jablka |
300 g | Klobása uzená |
1 kávová lžička | Olej olivový |
3 ks | Paprika červená |
1 kávová lžička | Pepř černý mletý |
500 g | Slanina vepřová |
2 kávová lžička | Sůl |
500 g | Vepřové maso libové |
Mořidlo | |
---|---|
2 ks | Celer bulvový |
5 stroužek | Česnek |
5 ks | Cibule |
3 ks | Citrony |
2 ks | Mrkev kořen |
4 dl | Olej olivový |
2 kávová lžička | Pepř černý mletý |
2 ks | Petržel kořen |
4 kávová lžička | Sůl |
4 dl | Víno bílé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 51g |
---|---|
Cholesterol | 235,0mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 26g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 1,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 173,0mg |
Vitamín E | 2,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 2g |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Cibule, Dančí maso, Jablka, Paprika červená, Slanina vepřová, Sůl, Celer bulvový, Česnek, Cibule, Citrony, Petržel kořen, Sůl, Víno bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Hovězí maso zadní, Klobása uzená, Olej olivový, Pepř černý mletý, Vepřové maso libové, Mrkev kořen, Olej olivový, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Bohaté špízy postup přípravy receptu:
1 | Maso umyjeme, nakrájíme na 4 cm kostky, osolíme, opepříme, slaninu, klobásu, jablka a zeleninu nařežeme na plátky a syrové neloupané brambory na obdélníky. Grilovací jehly potřeme olejem nebo sádlem a na ně napichujeme postupně vepřové maso, slaninu, plátek jablka, hovězí maso, papriku, srnčí, klobásu, cibuli a napichování opakujeme až do konce jehly. To samé opakujeme na dalších jehlách. Takto připravené jehly naskládáme do mořidla, kde je necháme celou noc rozležet. |
2 | Druhý den špízy vyndáme z mořidla, každý zvlášť zabalíme do alobalu, omotáme drátkem a na grilu za občasného otáčení rožníme přibližně 120 minut. |
3 | Mořidlo: do velkého hrnce nebo na pekáč naskládáme připravené špízy, které ještě nemáme zabalené v alobalu. Do mísy dáme na drobno nasekanou cibuli, nastrouhanou mrkev, petržel, celer, na plátky nakrájený, neloupaný citron, na kolečka nakrájený česnek, sůl, pepř, vše zalijeme olejem, dobře promícháme, polijeme vínem, zamícháme a vylijeme na připravené špízy. Když jsou špízy hotové, opatrně z nich sundáme alobal, aby nevytekla šťáva. |
Poznámka
Špízy podáváme teplé s čerstvým chlebem, ozdobíme plátky citrónu.