Bramborový gratin s cuketou a žampiony - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 95 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Bramborový gratin s cuketou a žampiony
Bramborový gratin s cuketou a žampiony
Celkový čas: | 95 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 70 minut |
Autor: | hrnek |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (25%) |
ID receptu: | 37957 |
Kategorie: | Brambory |
Ingredience
15 g | Badyán |
800 g | Brambory |
700 g | Cuketa |
75 g | Máslo čerstvé |
500 ml | Mléko polotučné |
1 polévková lžíce | Olej rostlinný |
1 ks | Pažitka |
1 špetka | Pepř černý mletý |
500 ml | Smetana 12% (konzumní) |
1 kávová lžička | Sůl |
150 ml | Voda pitná |
150 g | Žampiony čerstvé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 17g |
---|---|
Cholesterol | 42,5mg |
Draslík | 746,6mg |
Vláknina | 8g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 36,3mg |
Vitamín E | 0,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 77,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Cuketa, Olej rostlinný, Pažitka, Sůl, Voda pitná, Žampiony čerstvé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Badyán, Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Pepř černý mletý, Smetana 12% (konzumní) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Bramborový gratin s cuketou a žampiony postup přípravy receptu:
1 | Žampiony očistíme, omyjeme a nakrájíme na plátky. |
2 | Troubu předehřejeme na 200 stupňů Celsia. |
3 | V kastrole rozpálíme česnekový olej a 50 g másla a přidáme žampiony, které 5 minut restujeme. |
4 | Poté přimícháme mléko, smetanu, 3 ks badyánu, sůl, pepř a vše důkladně promícháme. |
5 | Brambory a cuketu omyjeme, nakrájíme na kolečka a přidáme do kastrolu. Kastrol zakryjeme pokličkou a dusíme 20 minut. |
6 | Zapékací misky vymažeme máslem a směs z kastrolu do ní přelijeme, vložíme do trouby a pečeme 40 minut. Po upečení ihned podáváme a zdobíme najemno nasekanou pažitkou. |