Zeleninová rýže s masem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 70 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Zeleninová rýže s masem
Celkový čas: | 70 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | DANAE |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (88%) |
ID receptu: | 37999 |
Kategorie: | Rýže |
Ingredience
300 g | Dýně |
120 g | Hovězí kýta |
200 g | Kapradí |
300 g | Rýže loupaná |
0,5 kávová lžička | Sůl |
600 ml | Voda pitná |
200 g | Zvonek kořen |
Kořenící omáčka | |
---|---|
5,5 g | Česnek |
5,5 g | Cibule |
0,5 polévková lžíce | Cukr krupice |
4 ml | Olej sezamový |
18 ml | Omáčka sójová |
0,3 g | Pepř černý mletý |
2 g | Sůl |
Smažená pasta z červené papriky | |
5,5 g | Česnek |
9 g | Cibule |
5 polévková lžíce | Cukr krupice |
20 g | Hovězí maso zadní |
19 ml | Olej sezamový |
5 polévková lžíce | Papriková pasta sladká |
90 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 137g |
---|---|
Cholesterol | 20,3mg |
Draslík | 428,6mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 12,5mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 160,9mg |
Vitamín E | 0,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 6,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Dýně, Hovězí kýta, Rýže loupaná, Sůl, Voda pitná, Česnek, Cibule, Cukr krupice, Olej sezamový, Sůl, Česnek, Cibule, Cukr krupice, Olej sezamový, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Omáčka sójová, Pepř černý mletý, Hovězí maso zadní, Papriková pasta sladká mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Kapradí, Zvonek kořen nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Zeleninová rýže s masem postup přípravy receptu:
1 | Rýži namočíme na 30 minut do studené vody, poté necháme okapat, dýni nakrájíme nejprve na 6 cm dlouhé špalíky, ty rozpůlíme, nakonec tyto poloviční špalíčky nasolíme, osušíme v utěrce a nasekáme na tenké, delší plátky ve tvaru zápalek. Očištěný a opláchnutý kořen zvonku rozsekáme na nudličky, ochutíme solí a 10 minut necháme uležet. Maso propláchneme pod tekoucí vodou, osušíme v utěrce a nakrájíme na tenké nudličky velikosti zápalek. |
2 | Kapradí propláchneme a smícháme s masovými nudličkami. Masové nudličky s kapradím promícháme s kořenicí omáčkou. V pánvi na rozehřátém másle necháme ztuhnout vejce, poté ho pokrájíme na nudličky. V hrnci přivedeme k varu vodu s rýží, vaříme asi 4 minuty, následně oheň zmírníme a vaříme další 3 minuty. Poté rýži dusíme dalších 10 minut, aby došla do měkka. V pánvi na oleji opečeme kousky dýně, odložíme na talíř a každý kousek odělíme. Na oleji orestujeme nudličky hovězí kýty s kořenicí omáčkou i kapradím a chaluhy, rozlámané na větší kousky. Ještě jednou na rozpáleném oleji orestujeme masové nudličky, tentokrát je promícháme se smaženou pastou z červené papriky, nasekanou cibulkou, česnekem a polovinou sezamového oleje. Pokrm ochutíme cukrem. Tuto směs restujeme 2 minuty za stálého míchání. Masovou restovanou směs podáváme teplou s připravenou vařenou rýží. |
3 | Kořenící omáčka: suroviny na kořenící omáčku vložíme do misky a dobře promícháme. |
4 | Smažená pasta z červené papriky: nasekanou cibuli, česnek i pastu z červené papriky zalijeme 6 lžícemi vody, 1,5 lžící cukru a 1,5 lžící sezamového oleje, následně orestujeme na pánvi. |
Poznámka
Servírujeme teplé.