Slaný dort s hřiby, sýrem a ořechy - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Slaný dort s hřiby, sýrem a ořechy
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 38024 |
Kategorie: | Teplé předkrmy |
Ingredience
1 ks | Chilli paprička |
3 ks | Cibule lahůdková |
500 g | Hříbky čerstvé |
1 kávová lžička | Kmín drcený |
2 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
4 polévková lžíce | Olej olivový |
4 polévková lžíce | Ořechy vlašské |
4 kávová lžička | Pepř 4 barev |
2 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
1,5 kávová lžička | Sůl |
2 špetka | Sůl mořská |
100 g | Sýr Čedar - tavený |
150 g | Sýr Niva (Rokfór) |
2 ks | Vejce slepičí |
200 g | Vepřový bok uzený |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 15g |
---|---|
Cholesterol | 254,3mg |
Draslík | 999,1mg |
Vláknina | 15g |
Vitamín A | 165,0mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 4,0mg |
Vitamín E | 0,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 103,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Chilli paprička, Hříbky čerstvé, Kmín drcený, Ořechy vlašské, Sůl, Sýr Niva (Rokfór), Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cibule lahůdková, Mouka pšeničná hladká T 650, Olej olivový, Pepř 4 barev, Smetana 33% (šlehačka), Sůl mořská, Sýr Čedar - tavený, Vepřový bok uzený mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Slaný dort s hřiby, sýrem a ořechy postup přípravy receptu:
1 | Směs tvrdých lesních hub očistíme, omyjeme, osušíme a pokrájíme na plátky. Na plátky pokrájíme uzený bůček. Lahůdkovou cibuli pokrájíme na kolečka. Chilli papričku omyjeme, rozpůlíme, odstraníme semínka a posekáme ji nadrobno. Vlašské ořechy pokrájíme na menší kusy. |
2 | V misce vyšleháme vajíčko s 2 špetkami hrubé mořské soli. Do misky nalijeme smetanu a metličkou zašleháme vajíčko a měkký tavený sýr. |
3 | V pánvi vysmažíme plátky uzeného bůčku dozlatova z každé strany. Vyjmeme, k omastku z bůčku přidáme olej, rozpálíme, přidáme cibulku, kterou zpěníme a doložíme houby, drcený kmín, chilli, osolíme podle chuti, zamícháme a houby za stálého míchání vydusíme z vody. Pak je smažíme dozlatova přibližně 3 minuty. |
4 | Na pomoučeném vále rozdělíme těsto na dva díly. 1 díl bude menší, ten vyválíme na kulatý plát o průměru, který je stejný jak dortová forma a síle asi 3 mm. Ten díl odložíme, použijeme jej až nakonec. Větší díl těsta rozválíme na větší placku, kterou vyložíme dortovou formu tak, že okraje pokryjí i vnitřní stěnu formy. |
5 | Formu s těstem vložíme do předehřáté trouby předpéct na 12-15 minut. Pak ji vyjmeme. Na dno poklademe 1/2 plátků uzeného bůčku, který posypeme nahrubo mletým pepřem 4 barev. Pak položíme směs hub s cibulkou, ořechy, zalijeme je připravenou smetanou, celou vrstvu posypeme nastrouhaným sýrem Nivou, na ni položíme plátky uzeného bůčku, který zase okořeníme pepřem 4 barev. Vše zakryjeme připraveným plátem těsta. |
6 | Těsto radýlkem nakrájíme na porce, potřeme rozšlehaným vajíčkem a dáme zpět do trouby péct. Pečeme dozlatova při 220 °C asi 15 minut. |
7 | Upečený houbový dort necháme trochu vychladnout, rozkrájíme a podáváme. |
Musíme vyzkoušet