Zapečené makarony se sýrem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Zapečené makarony se sýrem
Zapečené makarony se sýrem
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | hrnek |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (25%) |
ID receptu: | 38043 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
2 kávová lžička | Hořčice Dijonská |
500 g | Makarony milánské |
175 g | Máslo čerstvé |
1,5 l | Mléko polotučné |
500 ml | Mléko zahuštěné neslazené |
150 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 polévková lžíce | Olej olivový |
1 ks | Pažitka |
300 g | Sýr Ementál (Primátor) |
300 g | Sýr Niva (Rokfór) |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 2g |
---|---|
Cholesterol | 142,5mg |
Draslík | 188,2mg |
Vláknina | 13g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 11,8mg |
Vitamín E | 0,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 33,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Pažitka, Sýr Niva (Rokfór) mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Hořčice Dijonská, Makarony milánské, Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mléko zahuštěné neslazené, Mouka pšeničná hladká T 650, Olej olivový, Sýr Ementál (Primátor) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Zapečené makarony se sýrem postup přípravy receptu:
1 | Troubu předehřejeme na 220 stupňů Celsia. |
2 | V hrnci přivedeme k varu osolenou vodu a makarony v ní uvaříme podle návodu na obalu, poté je slijeme a necháme okapat. |
3 | V hrnci rozpustíme máslo, zaprášíme ho moukou a upražíme jíšku. Do jíšky přimícháme dijonskou hořčici a sundáme ze sporáku. |
4 | Kondenzované mléko a polotučné mléko vlijeme do misky, promícháme a po malých dávkách přiléváme do připravené jíšky. |
5 | Hrnec vrátíme na sporák a za stálého míchání vaříme 10 minut. |
6 | Následně do omáčky přidáme 2/3 ementálu a 2/3 nivy a mícháme, dokud se sýry nerozpustí. |
7 | Zapékací mísu vymažeme, nasypeme do ní makarony, přelijeme sýrovou omáčkou a promícháme. Povrch posypeme zbytkem sýra a vložíme do předehřáté trouby. |
8 | Pečeme 20 minut. Ihned poté servírujeme a zdobíme najemno nasekanou pažitkou. |