Žloutková omáčka s dýní a hlívou ústřičnou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Žloutková omáčka s dýní a hlívou ústřičnou
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 38083 |
Kategorie: | Těstoviny, noky, knedlíky |
Ingredience
2 polévková lžíce | Brusinky |
3 stroužek | Česnek |
6 ks | Cibule |
600 g | Dýně |
100 g | Hlíva ústřičná |
300 g | Makarony milánské |
2 polévková lžíce | Máslo jihočeské |
1 kávová lžička | Paprika mletá sladká |
0,5 kávová lžička | Pepř bílý |
0,5 polévková lžíce | Rozmarýn čerstvý |
100 g | Ryzce čerstvé |
2 kávová lžička | Sůl |
3,5 l | Voda pitná |
4 dl | Vývar zeleninový |
Žloutková omáčka | |
---|---|
2 polévková lžíce | Hořčice plnotučná |
100 g | Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce | Petržel - nať |
2 špetka | Sůl bylinková |
2 ks | Vaječný žloutek slepičí |
0,5 dl | Víno bílé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 36g |
---|---|
Cholesterol | 216,9mg |
Draslík | 936,6mg |
Vláknina | 19g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 37,0mg |
Vitamín E | 2,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 30,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brusinky, Česnek, Cibule, Dýně, Paprika mletá sladká, Pepř bílý, Rozmarýn čerstvý, Sůl, Voda pitná, Vaječný žloutek slepičí, Víno bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Hlíva ústřičná, Makarony milánské, Máslo jihočeské, Ryzce čerstvé, Vývar zeleninový, Hořčice plnotučná, Máslo čerstvé, Petržel - nať, Sůl bylinková mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Žloutková omáčka s dýní a hlívou ústřičnou postup přípravy receptu:
1 | Hlívu ústřičnou a ryzce dobře omyjeme a rozkrájíme na kousky velikosti sousta. Dýni (s oranžovou dužinou) omyjeme, oloupeme, pokrájíme na kostky přibližně 2x2 cm. Lahůdkovou cibuli očistíme, omyjeme a pokrájíme na silnější kroužky. Oloupaný česnek posekáme nadrobno a dáme ho do misky. Rozmarýn omyjeme, jehličky (lístky) otrháme, drobně posekáme a smícháme je s česnekem. V sítu promyjeme sušené brusinky a necháme je okapat. |
2 | V pánvi si rozehřejeme máslo, na kterém podusíme cibuli s česnekem a rozmarýnem. Přidáme houby s ostatní pokrájenou zeleninou. Restujeme za stálého míchání přibližně 2 minuty. Pak přimícháme sůl, bílý pepř, mletou papriku, brusinky, přilijeme zeleninový vývar, zakryjeme poklicí a dusíme 15 minut. |
3 | Do většího hrnce dáme vařit 2,5 litru vody s 1 lžičkou soli. Když přijde k varu, vložíme do ni makarony, které uvaříme podle návodu na sáčku. Uvařené scedíme, v sítu je propláchneme pod tekoucí vodou, necháme okapat a uchováme v teple. |
4 | V menším kastrolku si rozpustíme máslo. Z omyté petrželky otrháme lístky a drobně je pokrájíme. |
5 | Připravíme si dvě nádoby, ve větší přivedeme k varu 1 litr vody. V druhé menší nádobě si vyšleháme bílé víno se žloutky, a tuto nádobu posadíme do větší s vařící vodou. Víno se žloutky budeme nad parou šlehat do pěny. Pak nádobu se žloutky odstavíme mimo parní hrnec. Ke žloutkové pěně postupně budeme přimíchávat rozpuštěné máslo, hořčici a dochutíme bylinkovou solí. |
6 | Houby se zeleninou smícháme s těstovinou a zalijeme žloutkovou omáčkou. |
7 | Promícháme, rozdělíme porce a ihned podáváme. |