Krůta na pomerančích - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 155 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Krůta na pomerančích
Celkový čas: | 155 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 135 minut |
Autor: | hrnek |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (25%) |
ID receptu: | 38087 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
4 ks | Badyán |
6 ks | Bobkový list |
200 g | Cukr krupice |
5 kg | Krůta |
5 polévková lžíce | Med včelí |
1 hrst | Pažitka |
2 polévková lžíce | Pepř černý celý |
2 ks | Pomeranče |
60 ml | Sirup javorový |
1 ks | Skořice celá |
120 g | Sůl |
1 polévková lžíce | Tymián čerstvý |
6 l | Voda pitná |
Marináda | |
---|---|
80 g | Husí sádlo |
50 ml | Sirup javorový |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 31g |
---|---|
Cholesterol | 205,3mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 2,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 16,5mg |
Vitamín E | 0,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 4,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Cukr krupice, Med včelí, Pažitka, Pepř černý celý, Pomeranče, Sirup javorový, Skořice celá, Sůl, Tymián čerstvý, Voda pitná, Husí sádlo, Sirup javorový mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Badyán, Krůta mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Krůta na pomerančích postup přípravy receptu:
1 | Pomeranče omyjeme, oloupeme a vymačkáme z nich šťávu do velké mísy, do které přidáme i zbytky pomerančů i s kůrou, zalijeme vodou a promícháme. |
2 | Následně do mísy přidáme sůl, pepř, tymián, bobkový list, skořici, badyán, cukr, javorový sirup, med a nahrubo nasekanou pažitku. Vše důkladně promícháme a do takto připraveného láku vložíme krůtu. |
3 | Necháme 2 dny naložené v chladu. |
4 | Troubu předehřejeme na 200 stupňů Celsia. |
5 | V menším kastrůlku smícháme husí sádlo s javorovým sirupem a na mírném ohni rozpustíme. Krůtu vyjeme z láku, vložíme na pekáč a polovinou marinády krůtu potřeme. Poté vložíme do trouby a pečeme 130 minut. V průběhu pečení krůtu otočíme a potřeme zbytkem marinády. |
6 | Po upečení necháme krůtu 30 minut vychladnout a poté ihned podáváme. |