Chlebová omáčka s muškátovým oříškem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 45 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Chlebová omáčka s muškátovým oříškem
Celkový čas: | 45 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | hrnek |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (25%) |
ID receptu: | 38091 |
Kategorie: | Omáčky teplé |
Ingredience
2 ks | Bobkový list |
800 g | Chléb pšeničný (bílý) |
1 ks | Cibule |
6 ks | Hřebíček |
30 g | Máslo čerstvé |
1 l | Mléko polotučné |
0,5 kávová lžička | Muškátový oříšek |
1 ks | Pažitka |
1 kávová lžička | Pepř bílý |
30 ml | Smetana 12% (konzumní) |
1 kávová lžička | Sůl |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 28g |
---|---|
Cholesterol | 9,9mg |
Draslík | 89,9mg |
Vláknina | 3g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 5,4mg |
Vitamín E | 0,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 6,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Chléb pšeničný (bílý), Cibule, Hřebíček, Muškátový oříšek, Pažitka, Pepř bílý, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Smetana 12% (konzumní) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Chlebová omáčka s muškátovým oříškem postup přípravy receptu:
1 | Bílý chléb nakrájíme na plátky, rozložíme je na utěrku a necháme přes noc oschnout. |
2 | Do připraveného hrnce nalijeme mléko. Cibuli očistíme, rozkrojíme na špalíčky, do každého špalíčku zapíchneme po jednom hřebíčku a vložíme do kastrolu s mlékem. Přidáme bobkový list, pepř, muškátový oříšek, sůl a zahřejeme těsně pod bod varu. |
3 | Poté hrnec ze sporáku sundáme, zakryjeme pokličkou a necháme odpočívat asi 60 minut. |
4 | Plátky chleba nakrájíme na kostičky. |
5 | Hrnec s mlékem vrátíme zpátky na sporák, nasypeme do něj kostky chleba a při nízké teplotě asi 15 minut zahříváme. |
6 | Následně do omáčky vmícháme máslo a smetanu a ještě asi 2 minuty zahříváme. Hrnec sundáme ze sporáku a ihned podáváme. |
7 | Omáčku zdobíme najemno nasekanou pažitkou. |