Polenta s hřiby - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 32 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Polenta s hřiby
Celkový čas: | 32 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 12 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 38100 |
Kategorie: | Kaše |
Ingredience
3 stroužek | Česnek |
200 g | Houby kozák osikový |
300 g | Hříbky čerstvé |
1 polévková lžíce | Kerblík |
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1 l | Mléko plnotučné |
2 polévková lžíce | Olej olivový |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
200 g | Polenta |
2 kávová lžička | Sůl |
160 g | Sýr Gorgonzola |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 45g |
---|---|
Cholesterol | 71,0mg |
Draslík | 527,3mg |
Vláknina | 8g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 1,9mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 2g |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Hříbky čerstvé, Kerblík, Polenta, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Houby kozák osikový, Máslo čerstvé, Mléko plnotučné, Olej olivový, Pepř černý mletý, Sýr Gorgonzola mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Polenta s hřiby postup přípravy receptu:
1 | Očištěné hříbky a kozáky omyjeme, osušíme, pokrájíme na tenké plátky. |
2 | Lístky omytého a osušeného kerblíku drobně pokrájíme. Oloupaný česnek na jemno posekáme. Sýr Gorgonzolu picance pokrájíme na kostky asi 1,5 x 1,5 cm. |
3 | Na pánvi rozpálíme olej s máslem. Hříbky restujeme z každé strany 1 - 2 minuty. Pak je osolíme, posypeme pepřem, přimícháme česnek, kerblík, promícháme a vše restujeme ještě minutu. |
4 | V hrnci uvedeme do varu mléko, jakmile se začne vařit, přisypeme kukuřičnou mouku. Ochutíme solí (1 lžička) a stále mícháme vařečkou. Jakmile se mléko vsákne, polenta se začne odlepovat od stěn. Vaření trvá přibližně 1 - 3 minuty podle typu polenty. |
5 | Přimícháme pokrájený sýr s hříbky a podáváme. |
Poznámka
Servírujeme teplé.