Špagety se sýrovou omáčkou a hříbky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Špagety se sýrovou omáčkou a hříbky
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 38137 |
Kategorie: | Těstoviny, noky, knedlíky |
Ingredience
200 g | Brokolice |
1 dl | Bujón zlatý zeleninový |
0,5 kávová lžička | Citronová šťáva |
1 ks | Hřebíček |
220 g | Hříbky čerstvé |
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce | Olej olivový extra panenský |
2 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
0,5 kávová lžička | Pepř bílý |
2,2 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
400 g | Špagety, Makarony |
2,5 kávová lžička | Sůl |
3 polévková lžíce | Sýr Čedar |
50 g | Sýr Čedar - tavený |
3 polévková lžíce | Sýr Ementál (Primátor) |
3,5 l | Voda pitná |
200 g | Žampiony čerstvé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 82g |
---|---|
Cholesterol | 96,6mg |
Draslík | 797,3mg |
Vláknina | 11g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 46,0mg |
Vitamín E | 1,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 57,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová šťáva, Hřebíček, Hříbky čerstvé, Olej slunečnicový, Pepř bílý, Špagety, Makarony, Sůl, Sýr Čedar, Voda pitná, Žampiony čerstvé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Brokolice, Bujón zlatý zeleninový, Máslo čerstvé, Olej olivový extra panenský, Smetana 33% (šlehačka), Sýr Čedar - tavený, Sýr Ementál (Primátor) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Špagety se sýrovou omáčkou a hříbky postup přípravy receptu:
1 | Hříbky a žampiony očistíme, omyjeme, osušíme a pokrájíme na tenké plátky. Omytou brokolici rozdělíme na menší růžičky. |
2 | Ve větším hrnci si přivedeme k varu 2.4 litru s 1-2 lžičkami soli, ve které uvaříme podle návodu špagety. Uvařené těstoviny scedíme, propláchneme pod tekoucí vodou, vrátíme zpět do hrnce, pokapeme olivovým olejem, zakryjeme a uchováme v teple. |
3 | V druhém hrnci si uvaříme 1 litr vody s 0.5 lžičkou soli a hřebíčkem. Když se začne vařit, dáme do ní růžičky brokolice, povaříme ji přibližně 3 minut, scedíme a necháme odkapat. |
4 | V hrnci si rozpálíme slunečnicový olej s máslem a hříbky restujeme 2-3 minuty. Pak je osolíme, opepříme, zalijeme v 1 dl vody rozmíchaným zeleninovým bujónem a pomalu vaříme 2-4 minuty. Přimícháme smetanu, ve které jsme si rozmíchali dohladka tavený sýr a přidáme nastrouhaný sýr Čedar s Ementálem. Za stálého míchání pomalu vaříme 3-5 minut, až se nám sýr rozpustí a omáčka zhoustne. Podle chuti dosolíme a přimícháme citronovou šťávu. |
5 | Na talíře rozdělíme porce těstovin a zalijeme je sýrovou omáčkou s houbami. Ozdobíme uvařenou brokolicí a podáváme. |