Rizoto s lesními houbami a hráškem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 55 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Rizoto s lesními houbami a hráškem
Celkový čas: | 55 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 38262 |
Kategorie: | Rizota |
Ingredience
4 dl | Bujón zeleninový |
2 stroužek | Česnek |
2 ks | Cibule |
500 g | Houby čerstvé |
4 polévková lžíce | Hrášek mražený |
1 kávová lžička | Kmín drcený |
0,5 polévková lžíce | Libeček |
6 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
1 kávová lžička | Paprika mletá sladká |
1 kávová lžička | Pepř cayenský |
0,5 polévková lžíce | Petržel - nať |
50 g | Rukola |
200 g | Rýže dlouhozrnná |
2 kávová lžička | Sůl |
0,5 polévková lžíce | Tymián čerstvý |
1 dl | Zakysaná smetana |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 16g |
---|---|
Cholesterol | 13,0mg |
Draslík | 815,6mg |
Vláknina | 12g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 10,8mg |
Vitamín E | 4,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 8,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Cibule, Hrášek mražený, Kmín drcený, Olej slunečnicový, Paprika mletá sladká, Pepř cayenský, Sůl, Tymián čerstvý, Zakysaná smetana mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Bujón zeleninový, Houby čerstvé, Libeček, Petržel - nať, Rukola, Rýže dlouhozrnná mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Rizoto s lesními houbami a hráškem postup přípravy receptu:
1 | Směs lesních hub očistíme, omyjeme, osušíme a pokrájíme na menší plátky. Oloupanou cibuli s česnekem pokrájíme nadrobno. Listy rukoly, tymiánu, libečku a petrželky omyjeme, vše necháme odkapat, otrhané lístky tymiánu, petrželky a libečku pokrájíme nadrobno. Rukolu natrháme na menší kousky. |
2 | V pánvi si rozpálíme 4 lžíce oleje, přidáme houby, které nejdříve vydusíme z vody. Když se začnou smažit, houby osolíme, posypeme pepřem, mletou paprikou, drceným kmínem, přidáme bylinky a česnek. Promícháme a smažíme dozlatova asi 5-7 minut. |
3 | Dobře omytou rýži necháme v sítu okapat. V hrnci na rozpáleném oleji (2 lžíce) zpěníme cibuli, přidáme k ní rýži a 4 dl zeleninového bujonu. Rýži přivedeme k varu, snížíme teplotu a pomalu dusíme 10 minut. Pak k rýži přimícháme 1 dl smetany, zelený mražený hrášek a rýži dusíme dalších 5 minut. |
4 | Do uvařené rýže přimícháme usmažené houby, rukolu, dobře promícháme a hned podáváme. |