Kvas chlebový - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 23 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Kvas chlebový
Celkový čas: | 23 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 3 minut |
Autor: | Šárka Hnízdová |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 38357 |
Kategorie: | Ostatní |
Ingredience
300 g | Chléb celozrnný žitný |
30 g | Cukr krupice |
3 g | Droždí |
2 g | Hrozinky |
900 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 18g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 57,7mg |
Vláknina | 4g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,1mg |
Vitamín E | 0,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 0,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Chléb celozrnný žitný, Cukr krupice, Droždí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Hrozinky mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Kvas chlebový postup přípravy receptu:
1 | Několik dní starý chléb nakrájíme a propečeme v troubě zhruba na 3 minuty. |
2 | Opečený chléb vložíme do větší nádoby a zalijeme horkou vodou, takto necháme zhruba 4 hodiny stát. |
3 | Poté vodu scedíme a do chleba přidáme droždí a cukr, přikryjeme a necháme kvasit asi 6 hodin. Když kvas bude pěnit, opět jej scedíme, poté nalijeme do sklenic, přihodíme pár hrozinek a zavíčkujeme. |
4 | Sklenice přendáme na chladné místo, za dva dny je kvas hotový a může se dál používat. |