Polévka z dýně se smetanou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Polévka z dýně se smetanou
Polévka z dýně se smetanou
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | ruda |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (15%) |
ID receptu: | 38418 |
Kategorie: | Krémové polévky |
Ingredience
5 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibule |
1 kg | Dýně |
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1 kávová lžička | Pepř bílý |
250 g | Smetana jihočeská zakysaná15% |
1 kávová lžička | Sůl |
2 l | Vývar zeleninový |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 29g |
---|---|
Cholesterol | 7,5mg |
Draslík | 790,9mg |
Vláknina | 6g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 28,2mg |
Vitamín E | 3,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 5,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Cibule, Dýně, Pepř bílý, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Smetana jihočeská zakysaná15%, Vývar zeleninový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Polévka z dýně se smetanou postup přípravy receptu:
1 | Dýni oloupeme, zbavíme jádřinců, nakrájíme, na hrubším struhadle nastrouháme. |
2 | V hrnci rozpálíme máslo, přidáme oloupanou, na kostky nakrájenou cibuli a osmažíme dozlatova. Vezmeme nastrouhanou dýni, dáme ji do hrnce s osmaženou cibuli, přidáme na kolečka nakrájený česnek, osolíme, opepříme, vařečkou zamícháme, zalijeme vývarem a vaříme do změknutí dýně asi 20 minut. |
3 | Uvařenou dýni stáhneme z plotny, rozmixujeme, přilijeme smetanu a ještě chvilku povaříme. |
Poznámka
Dýňovou polévku podáváme teplou na teplém talíři s opečeným pečivem. Ozdobíme nasekanou petrželovou natí.