Omáčka béarnská - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 25 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Omáčka béarnská
Celkový čas: | 25 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 5 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | stejskal |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (75%) |
ID receptu: | 3842 |
Kategorie: | Omáčky teplé |
Ingredience
1 ks | Cibule |
2 polévková lžíce | Citronová šťáva |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
3 polévková lžíce | Ocet kvasný lihový |
0,5 kávová lžička | Sůl |
6 ks | Vaječný žloutek slepičí |
0,3 l | Vývar zeleninový |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 7g |
---|---|
Cholesterol | 454,7mg |
Draslík | 138,7mg |
Vláknina | 2g |
Vitamín A | 520,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 5,7mg |
Vitamín E | 1,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 10,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cibule, Citronová šťáva, Sůl, Vaječný žloutek slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Ocet kvasný lihový, Vývar zeleninový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Omáčka béarnská postup přípravy receptu:
1 | Cibuli očistíme a nakrájíme nadrobno. Nakrájenou cibuli zalijeme octem a necháme vařit tak dlouho, až nám vysmahne. Poté vlijeme lžíci vody a cibuli z ohně odstavíme. |
2 | Ve vodní lázni v menší nádobě budeme šlehat žloutky s vývarem, přidáme citrónovou šťávu. Šlehat budeme tak dlouho, až omáčka začne houstnout. Poté ji odstavíme a po malých kouskách budeme přidávat 1 lžíci másla. Následně omáčku přilijeme k cibuli a omáčku opět postavíme do vodní lázně. |
3 | Jakmile bude omáčka horká, vyjmeme ji z vodní lázně, zamícháme do ní druhou lžíci másla opět po kouskách. |
Poznámka
Ocet nejlépe 4%.