Chlebové žemle - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 90 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Chlebové žemle
Celkový čas: | 90 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 45 minut |
Doba vaření: | 45 minut |
Autor: | sedecky |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (14%) |
ID receptu: | 38481 |
Kategorie: | Přílohy |
Ingredience
2 kávová lžička | Droždí |
500 g | Mouka polohrubá |
1 špetka | Sůl |
350 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 92g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 249,5mg |
Vláknina | 10g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 0,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Droždí, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mouka polohrubá mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Chlebové žemle postup přípravy receptu:
1 | Do mísy nasypeme droždí a zalijeme 100ml vlažné vody. Necháme ve vodě rozpustit, přidáme všechnu mouku a špetku soli. Těsto lehce promícháme, zakryjeme a dáme na 15 minut na teplé místo kynout. Do těsta přidáme dalších 100ml vody a pořádně promícháme. Pokud je těsto stále málo vlhké, přidáme další vodu. |
2 | Těsto pak vyklopíme na pomoučený pracovní stůl, kde minimálně 5 minut hněteme. Poté opět vložíme zpět do mísy a necháme hodinu a půl kynout. |
3 | Těsto rozdělíme na 8 kousků a vytvarujeme kulaté žemle. Dáme do trouby a pečeme na 220 stupňů cca 40 minut. Poté vyndáme a nůžkami nastřihneme žemle křížem na povrchu. Vrátíme do trouby a pečeme dalších 25 minut. |