Celozrnný chléb - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 185 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Celozrnný chléb
Celkový čas: | 185 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 140 minut |
Doba vaření: | 45 minut |
Autor: | sedecky |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (14%) |
ID receptu: | 38484 |
Kategorie: | Přílohy |
Ingredience
2 kávová lžička | Droždí |
500 g | Mouka pšeničná celozrnná |
30 ml | Olej rostlinný |
1 špetka | Sůl |
300 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 354,0mg |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 78,0mg |
Vláknina | 15g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 0,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 2,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Droždí, Olej rostlinný, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mouka pšeničná celozrnná mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Celozrnný chléb postup přípravy receptu:
1 | Do mísy nasypeme droždí a zalijeme 100 ml vlažné vody. Necháme droždí ve vodě rozpustit a přidáme všechnu mouku a špetku soli. Těsto lehce promícháme, zakryjeme a dáme na 15 minut na teplé místo kynout. Do těsta přidáme dalších 100 ml vody a pořádně promícháme. Pokud je těsto stále málo vlhké, přidáme další vodu. Těsto pak vyklopíme na pomoučený pracovní stůl, kde minimálně 5 minut těsto hněteme. Poté opět vložíme zpět do mísy a necháme hodinu a půl kynout. |
2 | Nyní si vymažeme formu olejem a těsto do ni vložíme. Necháme cca dalších 30 minut kynout. |
3 | Těsto nařízneme jednou či dvakrát křížem, aby se chléb lépe propekl a vypadal lépe. Před vložením do trouby potřeme vodou a pečeme na 220 stupňů zhruba 45 minut. |