Ječný chléb - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 90 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Ječný chléb
Celkový čas: | 90 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 45 minut |
Doba vaření: | 45 minut |
Autor: | sedecky |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (14%) |
ID receptu: | 38501 |
Kategorie: | Přílohy |
Ingredience
2 kávová lžička | Droždí |
125 g | Mouka ječná |
250 g | Mouka polohrubá |
125 g | Mouka pšeničná celozrnná |
1 kávová lžička | Olej olivový |
1 špetka | Sůl |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 46g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 183,3mg |
Vláknina | 15g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 439,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Droždí, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mouka ječná, Mouka polohrubá, Mouka pšeničná celozrnná, Olej olivový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Ječný chléb postup přípravy receptu:
1 | Do mísy nasypeme droždí a zalijme 100ml vlažné vody. Necháme pět minut rozpouštět. Poté do mísy přisypeme špetku soli, mouku a zbytek vody, aby vzniklo lepkavé těsto. Vše zamícháme a vyklopíme z mísy na pracovní stůl. Nyní cca 5 minut hněteme. Těsto vrátíme do mísy a necháme cca 1,5 hodiny kynout na teplém místě. Potom těsto stlačíme a necháme ještě deset minut kynout. |
2 | Připravíme formu, kterou dobře vymažeme olejem. Do formy vložíme těsto a necháme další hodinu kynout. |
3 | Chléb potřeme vodou a vložíme do trouby, kde pečeme 45 minut na 220 stupňů. |