Máslové rizoto - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 45 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Máslové rizoto
Celkový čas: | 45 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 35 minut |
Autor: | Milena Křivanová |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 38593 |
Kategorie: | Rizota |
Ingredience
120 g | Cibule |
100 g | Máslo čerstvé |
3 g | Pepř černý mletý |
400 g | Rýže dlouhozrnná |
3 g | Šafrán |
5 g | Sůl |
60 g | Sýr Parmezán |
1,3 l | Vývar drůbeží |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 7g |
---|---|
Cholesterol | 40,2mg |
Draslík | 98,8mg |
Vláknina | 1g |
Vitamín A | 121,7mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 2,8mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 27,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cibule, Sůl, Sýr Parmezán mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Pepř černý mletý, Rýže dlouhozrnná, Šafrán, Vývar drůbeží mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Máslové rizoto postup přípravy receptu:
1 | Rozpustíme 30 g másla, přidáme nakrájenou cibuli a osmažíme za občasného zamíchání, až cibule změkne, ale nezhnědne. |
2 | Vsypeme rýži a opražíme ji. Po 1 minutě přidáme naběračku horkého vývaru a mírně podusíme průběžně promícháváme, až se vývar vsákne. |
3 | Přidáme šafrán a sůl a pepř podle chuti. Postupně přiléváme vývar |
4 | a občas zamícháme, až je rizoto husté a krémové a rýže je měkká (asi 20-25 minut). |
5 | Přidáme zbytek másla a parmezánu a okořeníme podle chuti. Ozdobíme parmezánovými hoblinami a servírujeme. |
Poznámka
Tento způsob přípravy rýže se zcela liší od postupu, který se používá ve střední Evropě.