Dort s polevou z páleného cukru - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 85 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Dort s polevou z páleného cukru
Celkový čas: | 85 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 45 minut |
Autor: | repa |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (20%) |
ID receptu: | 38594 |
Kategorie: | Pečené dorty |
Ingredience
1 špetka | Citronová kůra |
120 g | Cukr moučkový |
120 g | Mouka pšeničná hrubá |
6 ks | Vaječný bílek slepičí |
6 ks | Vaječný žloutek slepičí |
1 špetka | Vanilka mletá |
Na papír | |
---|---|
20 g | Máslo čerstvé |
20 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
Krém | |
100 g | Čokoláda hořká |
150 g | Cukr moučkový |
150 g | Máslo čerstvé |
20 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
0,3 l | Smetana čerstvá ke šlehání |
3 ks | Vaječný žloutek slepičí |
1 špetka | Vanilka mletá |
250 ml | Voda pitná |
Poleva | |
160 g | Cukr moučkový |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 63g |
---|---|
Cholesterol | 443,0mg |
Draslík | 156,9mg |
Vláknina | 3g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,2mg |
Vitamín E | 0,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 25,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová kůra, Cukr moučkový, Vaječný bílek slepičí, Vaječný žloutek slepičí, Čokoláda hořká, Cukr moučkový, Vaječný žloutek slepičí, Voda pitná, Cukr moučkový mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mouka pšeničná hrubá, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Smetana čerstvá ke šlehání mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Vanilka mletá, Vanilka mletá nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Dort s polevou z páleného cukru postup přípravy receptu:
1 | V míse smícháme cukr se žloutky, strouhanou citronovou kůrou a vanilkou a třeme cca 20 minut. Poté zlehka vmícháme tuhý sníh ušlehaný z bílků a mouku. Na pečicím papíře si tužkou vyznačíme 5 kruhů, poté ho vymažeme máslem a vysypeme moukou. Těsto rozetřeme na vyznačené kruhy a ve vyhřáté troubě upečeme. |
2 | Mezitím si připravíme krém - v nerezové misce ušleháme smetanu se žloutky, moukou a vanilkou. V hrnci si přivedeme k varu vodu, poté ztlumíme plamen a vložíme misku se základem krému a šleháme do zhoustnutí. V míse umícháme máslo s cukrem, přidáme změklou čokoládu a pak studený vařený krém. |
3 | Čtyři upečené kruhy potřeme čokoládovým krémem, necháme ztuhnout a dort nakrájíme na dílky. Páty kruh položíme na plech a přelijeme polevou z páleného cukru. Před ztuhnutím ho nasekáme nožem na stejné dílky a složíme je na povrch ztuhlého dortu. |
4 | Na polevu nasypeme na ocelovou pánev cukr a necháme ho zezlátnout. Ihned jim přelijeme těsto. |