Gratinované brambory se sýrem gruyére - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 120 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Gratinované brambory se sýrem gruyére
Celkový čas: | 120 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 90 minut |
Autor: | Milena Křivanová |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 38603 |
Kategorie: | Přílohy |
Ingredience
1 kg | Brambory |
1 stroužek | Česnek |
15 g | Máslo čerstvé |
3 g | Pepř černý mletý |
150 ml | Smetana 12% (konzumní) |
150 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
5 g | Sůl |
125 g | Sýr Gruyére |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 21g |
---|---|
Cholesterol | 63,4mg |
Draslík | 714,9mg |
Vláknina | 9g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 19,3mg |
Vitamín E | 0,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 33,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Česnek, Sůl, Sýr Gruyére mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Pepř černý mletý, Smetana 12% (konzumní), Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Gratinované brambory se sýrem gruyére postup přípravy receptu:
1 | Zapékací misku lehce vymažeme máslem. Smícháme oba druhy smetany s drceným česnekem. |
2 | Brambory nakrájíme na jemné plátky (nejlépe krouhačem v robotu). |
3 | Plátky brambor vyskládáme do zapékací misky a posypeme sýrem. |
4 | Předehřejeme troubu na 160 °C a pečeme 1 1/2 hodiny, nebo až je kůrka zlatohnědá. Servírujeme. |