Anglický tmavý chléb - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 110 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Anglický tmavý chléb
Anglický tmavý chléb
Celkový čas: | 110 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 45 minut |
Doba vaření: | 65 minut |
Autor: | sedecky |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (14%) |
ID receptu: | 38622 |
Kategorie: | Přílohy |
Ingredience
3 kávová lžička | Droždí |
10 g | Máslo čerstvé |
1 kávová lžička | Melasa |
500 g | Mouka pšeničná celozrnná |
1 špetka | Sůl |
400 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 2g |
---|---|
Cholesterol | 3,0mg |
Draslík | 193,8mg |
Vláknina | 23g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 6,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Droždí, Melasa, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná celozrnná mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Anglický tmavý chléb postup přípravy receptu:
1 | Nasypeme droždí do mísy a zalijeme ho 150 ml vlažné vody. Droždí necháme v míse rozpustit a poté přidáme melasu. Počkáme 10 minut a nalijeme zbytek vody. Do mísy pak přidáme mouku a špetku soli a vše pořádně zamícháme v těsto. |
2 | Vymažeme si formu na půlkilový chléb a dáme ho nahřát do trouby předehřáté na 120 stupňů na deset minut. Formu vyndáme a vložíme do ni těsto, které necháme uvnitř formy cca půl hodiny kynout. Pak by mělo těsto dosahovat zhruba jeden centimetr nad okraj formy. |
3 | Chléb poté pečeme 45 minut na 200 stupňů. Bochník vyklopíme na plech, otočíme ho a vrátíme na 10 minut do trouby. |