Chlebové uzlíky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 70 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Chlebové uzlíky
Celkový čas: | 70 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 50 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | sedecky |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (14%) |
ID receptu: | 38631 |
Kategorie: | Přílohy |
Ingredience
1 kávová lžička | Cukr krupice |
2 kávová lžička | Droždí |
500 g | Mouka pšeničná hladká |
3 kávová lžička | Olej olivový |
1 špetka | Sůl |
1 ks | Vejce slepičí |
325 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 638,3mg |
---|---|
Cholesterol | 16,4mg |
Draslík | 36,4mg |
Vláknina | 72,0mg |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 0,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Droždí, Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mouka pšeničná hladká, Olej olivový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Chlebové uzlíky postup přípravy receptu:
1 | Do mísy nasypeme droždí a zalijeme ho 125 ml vlažné vody. Necháme pět minut droždí rozpouštět a přidáme lžičku cukru. Pak přidáme mouku, špetku soli a lžičku oleje. Vše zamícháme a přidáváme popřípadě vodu do té doby, dokud nebude těsto příjemně lepkavé. |
2 | Těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní desku a minimálně pět minut hněteme. Pak zakryjeme utěrkou a necháme 10 minut kynout. Poté opět minimálně pět minut hněteme. |
3 | Těsto rozdělíme na dvě části o obdélnících cca velikosti 20 x 15 cm. Zakryjeme utěrkou a necháme kynout. Každý obdélník rozdělíme na 15 částí, každou rozpůlíme napůl. Z každého proužku uvážeme uzlík a dáme na pomoučený plech. Nakonec pomažeme rozšlehaným vejcem a posypeme solí. Pečeme cca 20 minut při teplotě 220 stupňů Celsia. |