Drážďanský dort s kysanou smetanou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 80 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Drážďanský dort s kysanou smetanou
Celkový čas: | 80 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | Jana Pavlova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (23%) |
ID receptu: | 38651 |
Kategorie: | Pečené dorty |
Ingredience
První těsto | |
---|---|
1 špetka | Amonium |
0,5 ks | Citrony |
165 g | Cukr moučkový |
165 g | Máslo čerstvé |
210 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
3 ks | Vaječný žloutek slepičí |
Druhé těsto | |
210 g | Cukr moučkový |
210 g | Mandle |
60 g | Máslo čerstvé |
0,3 l | Smetana zakysaná 14% |
3 ks | Vaječný žloutek slepičí |
1 špetka | Vanilka mletá |
Na posypání | |
30 g | Cukr vanilka |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 39g |
---|---|
Cholesterol | 207,6mg |
Draslík | 146,4mg |
Vláknina | 6g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 3,2mg |
Vitamín E | 5,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 22,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citrony, Cukr moučkový, Vaječný žloutek slepičí, Cukr moučkový, Mandle, Vaječný žloutek slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Amonium, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Máslo čerstvé, Smetana zakysaná 14%, Cukr vanilka mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Vanilka mletá nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Drážďanský dort s kysanou smetanou postup přípravy receptu:
1 | Nejprve si připravíme první těsto - mouku prosejeme na vál, přidáme nasekané máslo, cukr, strouhanou citronovou kůru, amonium a žloutky. Vypracujeme těsto a na chladném místě necháme odpočinout. |
2 | Poté si připravíme druhé těsto - umícháme máslo, přidáme cukr, žloutky a vanilku. Za stálého míchání přisypeme mleté mandle a po lžících přidáme kysanou smetanu. |
3 | Poté do suché dortové formy nalijeme první těsto a v troubě ho z poloviny upečeme. Na napůl dopečené první těsto nalijeme druhé těsto a v mírně vyhřáté troubě dopečeme. Hotový dort posypeme vanilkovým cukrem, necháme vychladnout a podáváme. |
Poznámka
Dort můžeme také potřít meruňkovým džemem a přelít citronovou polevou