Kukuřičné noky s hlívou ústřičnou a bylinkami - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 45 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Kukuřičné noky s hlívou ústřičnou a bylinkami
Kukuřičné noky s hlívou ústřičnou a bylinkami
Celkový čas: | 45 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 38654 |
Kategorie: | Kaše |
Ingredience
3 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibule |
2 polévková lžíce | Créme fraiche |
750 g | Hlíva ústřičná |
300 g | Kukuřičná krupice T 600 |
0,5 polévková lžíce | Majoránka |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
0,5 kávová lžička | Pepř bílý |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
0,5 polévková lžíce | Šalvěj čerstvá |
2 kávová lžička | Sůl |
50 g | Sýr Čedar |
50 g | Sýr Niva (Rokfór) |
0,5 polévková lžíce | Tymián čerstvý |
1,1 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 5g |
---|---|
Cholesterol | 25,9mg |
Draslík | 116,3mg |
Vláknina | 8g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 6,0mg |
Vitamín E | 0,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 9,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Cibule, Majoránka, Olej slunečnicový, Pepř bílý, Šalvěj čerstvá, Sůl, Sýr Čedar, Sýr Niva (Rokfór), Tymián čerstvý, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Créme fraiche, Hlíva ústřičná, Kukuřičná krupice T 600, Máslo čerstvé, Petržel - nať mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Kukuřičné noky s hlívou ústřičnou a bylinkami postup přípravy receptu:
1 | Hlívu ústřičnou očistíme, omyjeme a tvrdou spodní část odřízneme. Houby pokrájíme na plátky. Omyjeme a drobně pokrájíme lístky čerstvých bylinek: petrželovou nať, šalvěj, tymián a majoránku. Očistíme cibuli s česnekem, který prolisujeme, cibuli pokrájíme nadrobno. Oba druhy sýra nastrouháme, dáme do mísy a promícháme. |
2 | V hrnci přivedeme k varu 1.1 dl vody, 1 lžíci másla, zmírníme teplotu, přidáme sůl a pomalu přisypáváme kukuřičnou krupici. Za občasného míchání ji pomalu vaříme, necháme jen probublávat přibližně 20 minut. Když kukuřice zhoustne na hustou kaši, odstavíme ji z plotny. |
3 | Mezitím v pánvi rozpálíme olej s máslem. Zpěníme cibuli s česnekem, přidáme hlívu, všechny bylinky kromě petrželky a za stálého míchání pomalu smažíme dozlatova (10-13 minut). Ochutíme solí (0.5-1 lžička), bílým pepřem, přimícháme petrželku, 2 lžíce Crème fraîche a odstavíme z plotny. |
4 | Dvěma polévkovými lžícemi, které vždy namočíme do poháru s vodou (2 dl), vykrajujeme z horké kukuřičné kaše noky a dáme je do mísy se sýrem a v sýru je obalíme. |
5 | Na talíře nabereme usmaženou hlívu ústřičnou s bylinkami, přidáme k ní kukuřičné noky a podáváme. |
6 | Domácí krémová smetana - Crème fraîche [37800]: |
7 | Den předem vyšleháme 2.5 dl zakysané smetany se 2 lžícemi podmáslí. Šleháme 1 minutu na konzistenci krému, pak zakryjeme a necháme v pokojové teplotě 12 hodin stát. |
8 | Druhý den takto připravenou krémovou smetanu použijeme podle potřeby k ochucení pokrmů. |