Dalamánky ze smetany - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 130 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Dalamánky ze smetany
Dalamánky ze smetany
Celkový čas: | 130 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 90 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | ruda |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (15%) |
ID receptu: | 38666 |
Kategorie: | Přílohy |
Ingredience
1 kávová lžička | Cukr krupice |
30 g | Droždí |
600 g | Mouka žitná |
1 dl | Olej slunečnicový |
1 polévková lžíce | Rum |
250 g | Smetana 33% (šlehačka) |
1 kávová lžička | Sůl |
4 ks | Vejce slepičí |
3 dl | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 1g |
---|---|
Cholesterol | 125,6mg |
Draslík | 109,1mg |
Vláknina | 180,0mg |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 4,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 6,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Droždí, Olej slunečnicový, Rum, Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mouka žitná, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Dalamánky ze smetany postup přípravy receptu:
1 | V hrníčku zahřejeme 2 dl vody, nadrobíme droždí, cukr a na teplém místě necháme vzejít kvásek. Do mísy vysypeme mouku, rum, rozklepneme celé vejce, sůl, vylijeme smetanu, olej, kvásek a vypracujeme tuhé těsto, které necháme vykynou na teplém místě 60 minut. Vykynuté těsto vysypeme na moukou posypaný vál a rukama prohněteme, vypracujeme těsto, které se nelepí na ruce, válečkem rozválíme a tvoříme pěkné bochánky, které hned skládáme na moukou vysypaný plech. Tupým koncem nože každý bochánek uprostřed nařízneme, odložíme na teplé místo 30 minut vykynout. Do 1 dl vody dáme sůl, rozmícháme, metličkou potřeme každý bochánek zvlášť a vložíme do nahřáté trouby, kde pečeme přibližně 40 minut. Je potřebné sledovat proces pečení, každá trouba peče jinak. Po dobu pečení bochánky potřeme ještě dvakrát solenou vodou. |
Poznámka
Dalamánky jsou vhodnou přílohou k pečenému masu, polévkám, anebo jen namazané máslem.