Sýrová polenta - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 45 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Sýrová polenta
Celkový čas: | 45 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 38747 |
Kategorie: | Kaše |
Ingredience
2 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibule |
200 g | Kukuřičná krupice T 600 |
0,5 polévková lžíce | Majoránka |
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1,1 dl | Mléko plnotučné |
100 g | Mozzarella |
3 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
150 g | Rajčata sušená sterilovaná |
2,5 kávová lžička | Sůl |
100 g | Sýr Čedar |
1 polévková lžíce | Tymián čerstvý |
600 g | Žampiony čerstvé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 18g |
---|---|
Cholesterol | 35,0mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 13g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 45,7mg |
Vitamín E | 2,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 179,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Cibule, Majoránka, Olej slunečnicový, Rajčata sušená sterilovaná, Sůl, Sýr Čedar, Tymián čerstvý, Žampiony čerstvé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Kukuřičná krupice T 600, Máslo čerstvé, Mléko plnotučné, Mozzarella, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Sýrová polenta postup přípravy receptu:
1 | Žampiony očistíme, omyjeme a spodní část odřízneme. Hlavičky pokrájíme na plátky. Omyjeme a drobně posekáme lístky čerstvých bylinek tymiánu a majoránky. Očistíme cibuli s česnekem a drobně pokrájíme. Sýry nakrájíme na malé kostičky. Sušená sterilovaná rajčata rozkrájíme na menší kousky. |
2 | V hrnci přivedeme k varu 1.1 dl mléka, zmírníme teplotu, přidáme sůl (1 lžičku) a pomalu přisypáváme kukuřičnou krupici. Za občasného míchání ji pomalu vaříme, necháme jen probublávat, přibližně 20 minut. Když kukuřice zhoustne na kaši, odstavíme ji z plotny. Do polenty přimícháme kostičky sýru a 1 lžíci másla. |
3 | Než se polenta uvaří, v pánvi rozpálíme olej, na něm zpěníme cibuli s česnekem, pak přidáme rajčata, žampiony, bylinky a vše zprudka restujeme dozlatova. Podle chuti houby osolíme, opepříme, promícháme a odstavíme z plotny. |
4 | Polentu se sýrem rozdělíme do talířů, na každou porci kaše doprostřed dáme usmažené žampiony s rajčaty a podáváme. |