Kachna s houbovou nádivkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 130 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Kachna s houbovou nádivkou
Celkový čas: | 130 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 110 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 38821 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
100 g | Anglická slanina |
8 polévková lžíce | Chilli omáčka |
1 ks | Cibule |
80 g | Hlíva ústřičná |
200 g | Houby nakládané |
80 g | Hříbky čerstvé |
1 ks | Jablka |
1,5 kg | Kachna mražená |
80 g | Lišky čerstvé |
1 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
0,5 kávová lžička | Pepř bílý |
0,5 dl | Pivo tmavé 10% 3,7% obj. |
1 ks | Rohlíky bílé |
4 polévková lžíce | Smetana 33% (šlehačka) |
3,5 kávová lžička | Sůl |
2 dl | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 14g |
---|---|
Cholesterol | 24,2mg |
Draslík | 369,7mg |
Vláknina | 7g |
Vitamín A | 96,3mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 8,1mg |
Vitamín E | 0,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 8,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Anglická slanina, Chilli omáčka, Cibule, Houby nakládané, Hříbky čerstvé, Jablka, Olej slunečnicový, Pepř bílý, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Hlíva ústřičná, Kachna mražená, Lišky čerstvé, Pivo tmavé 10% 3,7% obj., Rohlíky bílé, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Kachna s houbovou nádivkou postup přípravy receptu:
1 | Kachnu očistíme, dobře omyjeme a osušíme. Kachnu osolíme zevně i zevnitř (2 lžičky soli). |
2 | Směs hub: hříbky, lišky a hlívu ústřičnou očistíme, omyjeme a osušíme. Slaninu nakrájíme na kostičky. Omytá jablko oloupeme, rozkrájíme na čtvrtky a pokrájíme na plátky. Očištěnou cibuli pokrájíme na kostičky. Rohlík nakrájíme na malé kostičky, dáme je do misky, zalijeme 4 lžícemi smetany a 4 lžícemi chilli omáčky. |
3 | V pánvi si na rozpáleném oleji vysmažíme slaninu, přidáme cibuli, zpěníme ji dorůžova, přidáme houby, posypeme je pepřem, solí (0.5 lžičky), promícháme a smažíme dozlatova asi 4-5 minut. Houbovou směs i s omastkem přidáme k rohlíku a směs dobře promícháme. |
4 | Nádivku vložíme do kachny a kachnu zašijeme. Pak ji položíme na pekáč, přilijeme 1.5 dl vody, 0.5 dl černého piva, zakryjeme víkem a dáme do předem vyhřáté trouby péct. Pečeme při 220°C 90 minut. Během pečení kůži několikrát propíchneme vidličkou, aby mohl vytékat tuk. Kachnu poléváme výpekem a otáčíme ji, případně dolijeme k výpeku pivo. Před dopečením přimícháme do výpeku 4 lžíce chilli omáčky a celou kachnu potřeme slanou vodou (0.5 dl vody + 1 lžička soli) a bez pokličky ji dopečeme 15 minut. Upečená kachna má zlatohnědou křupavou kůrku. |
5 | Kachnu zbavíme nití, rozporcujeme ji i s nádivkou. Ke každé porci přidáme nakládané sladkokyselé houby. Kachnu s nádivkou polijeme štávou a podáváme. |