Jemná italská sekaná - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 80 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Jemná italská sekaná
Celkový čas: | 80 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 50 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 38837 |
Kategorie: | Sekaná |
Ingredience
2 stroužek | Česnek |
400 g | Chléb samožitný |
1 ks | Cibule |
2 kávová lžička | Cukr krupice |
100 g | Hlíva ústřičná |
0,5 polévková lžíce | Majoránka |
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
800 g | Maso mleté - mix |
2 dl | Mléko polotučné |
70 g | Mortadella |
4 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
0,5 kávová lžička | Pepř bílý |
1 kávová lžička | Pepř černý mletý |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
500 g | Rajčata loupaná (konzervovaná) |
1 polévková lžíce | Rozmarýn čerstvý |
150 g | Slanina vepřová |
2 polévková lžíce | Strouhanka |
2,5 kávová lžička | Sůl |
50 g | Sýr Parmezán |
150 g | Veka |
150 g | Žampiony čerstvé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 17g |
---|---|
Cholesterol | 54,8mg |
Draslík | 545,5mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 307,9mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 17,3mg |
Vitamín E | 3,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 11,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Cibule, Cukr krupice, Majoránka, Olej slunečnicový, Pepř bílý, Rajčata loupaná (konzervovaná), Rozmarýn čerstvý, Slanina vepřová, Strouhanka, Sůl, Sýr Parmezán, Žampiony čerstvé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Chléb samožitný, Hlíva ústřičná, Máslo čerstvé, Maso mleté - mix, Mléko polotučné, Mortadella, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Veka mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Jemná italská sekaná postup přípravy receptu:
1 | Na kostičky pokrájenou bílou veku dáme do mísy a zalijeme ji mlékem. Omytou petrželku a majoránku drobně pokrájíme. Nastrouháme parmezán, mortadellu pokrájíme na malé kostičky. |
2 | Omyjeme rozmarýn, lístky otrháme, polovinu drobně pokrájíme, nepokrájené odložíme do misky na ozdobu. Hlívu ústřičnou očistíme, omyjeme, tvrdou spodní část odkrojíme a hlívu pokrájíme na drobné kousky. Očistíme cibuli s česnekem a drobně posekáme. Žampiony očistíme, omyjeme a nožičky odkrojíme. Hlavičky žampionů nakrájíme na plátky. Konzervovaná rajčata scedíme, pak je v misce vidličkou rozmačkáme. |
3 | V míse smícháme namočenou veku, kterou jsme vymačkali, mleté maso, sýry, majoránku, hlívu s petrželkou, cibuli s hlívou, ochutíme solí (1-1.5 lžičky), černým pepřem a vypracujeme šišku. Formu na srnčí hřbet si vytřeme olejem (2 lžíce), vysypeme trochou strouhanky a vyložíme slaninou tak, aby přesahovala ven. Masovou směs dáme do formy, přikryjeme přesahující slaninou a posypeme lístky rozmarýnu. |
4 | Pečeme v předehřáté troubě na 200°C. Pečeme při 160°C 30 minut, poté ještě 20 minut na 180°C, aby sekaná získala zlatavou kůrku. |
5 | Mezitím si rozehřejeme máslo s olejem, na něm zprudka orestujeme žampiony (1 minutu), přimícháme petrželku, rozmačkaná rajčata i se zachycenou šťávou. Ochutíme solí (0.5-1 lžičky), bílým pepřem, cukrem, pokrájeným rozmarýnem a pod pokličkou vše dusíme přibližně 5-7 minut. |
6 | Upečenou sekanou vyklopíme a nakrájíme na plátky. Plátky sekané položíme na talíře a přidáme k nim podušené žampiony s rajčaty. Podáváme s černým chlebem. |