Šumavské kyselo - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Šumavské kyselo
Šumavské kyselo
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | vassova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (35%) |
ID receptu: | 38838 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
10 g | Bobkový list |
200 g | Brambory |
3 ks | Cibule |
200 g | Hříbky čerstvé |
150 g | Klobása - Čabajka |
20 g | Máslo jihočeské |
20 g | Mouka pšeničná hladká |
10 g | Nové koření celé |
2 polévková lžíce | Ocet kvasný lihový |
1 dl | Olej slunečnicový |
1 kávová lžička | Pepř černý mletý |
200 g | Smetana zakysaná 14% |
1 kávová lžička | Sůl |
2 ks | Vejce slepičí |
2 l | Voda pitná |
300 g | Zelí bílé - sterilizované |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 8g |
---|---|
Cholesterol | 49,1mg |
Draslík | 248,6mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 124,3mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 5,4mg |
Vitamín E | 4,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Brambory, Cibule, Hříbky čerstvé, Nové koření celé, Olej slunečnicový, Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Klobása - Čabajka, Máslo jihočeské, Mouka pšeničná hladká, Ocet kvasný lihový, Pepř černý mletý, Smetana zakysaná 14%, Zelí bílé - sterilizované mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Šumavské kyselo postup přípravy receptu:
1 | Brambory oloupeme, nakrájíme na kostky a dáme je vařit do hrnce s osolenou vodou. Vylijeme zelí, hříbky, přidáme nové koření, bobkový list, nakrájenou klobásu a necháme vařit asi 20 minut. |
2 | Na pánvi rozpálíme olej a na něm osmahneme nakrájenou cibuli, přisypeme mouku, osmažíme a zahustíme polévku. Povaříme ještě asi 10 minut. |
3 | Máslo roztopíme na pánvičce, rozklepneme celé vejce osmažíme, vysypeme do polévky, ještě přilijeme rozkvedlanou smetanu, zamícháme, dochutíme solí, pepřem, podle chuti přidáme ocet, (můžeme také citronovou šťávou), necháme projít varem a odstavíme. |
Poznámka
Kyselo se podává teplé na teplém hlubokém talíři s čerstvým chlebem, ale také s topinkou. Ozdobíme nasekanou petrželovou nati.