Venkovské žemle - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 130 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Venkovské žemle
Celkový čas: | 130 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 95 minut |
Doba vaření: | 35 minut |
Autor: | stejskal |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (75%) |
ID receptu: | 38860 |
Kategorie: | Přílohy |
Ingredience
1 kávová lžička | Droždí |
45 g | Máslo čerstvé |
1 kávová lžička | Med včelí |
150 ml | Mléko polotučné |
500 g | Mouka pšeničná hladká |
10 ml | Olej slunečnicový |
1 kávová lžička | Sůl |
150 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 632,9mg |
---|---|
Cholesterol | 4,3mg |
Draslík | 15,0mg |
Vláknina | 36,5mg |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 0,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 3,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Droždí, Med včelí, Olej slunečnicový, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka pšeničná hladká mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Venkovské žemle postup přípravy receptu:
1 | Mouku a sůl dáme do velké mísy, vložíme změklé máslo a vmícháme |
2 | droždí. Uděláme uprostřed důlek a vlijeme vodu, mléko a med. Těsto zpracujeme ručně vařečkou nebo pomocí elektrického hnětače. |
3 | Vypracujeme těsto, až je hladké a pružné. Uděláme z něho kouli a vložíme ji do mísy. Zakryjeme pomaštěnou fólií a necháme na teplém místě vykynout asi 1-1,5 hodiny, až těsto dvojnásobně nabude. |
4 | Těsto přendáme na slabě pomoučený vál. Prohněteme je ještě asi 2-3 minuty, až je hladké a pružné. |
5 | Lehce vymažeme 2 plechy na pečení. Rozdělíme těsto na 16 stejných kousků. Vytvarujeme je dokulata a položíme na plech vždy kousek od sebe. Dlaní je zploštíme na žemli o průměru asi 7 cm. |
6 | Pokryjeme volně pomaštěnou fólií a necháme ještě kynout asi 30 minut, až těsto dvojnásobně nabude. |
7 | Žemle lehce poprášíme moukou a pečeme je v předehřáté troubě na 200°C asi 15-20 minut, až jsou dobře propečené a zlatavé. Nepečeme je zprudka, aby se dobře propekly. Necháme je vychladnout na drátěné podložce. |