Recept

Jehněčí pečeně v bramborové krustě

  • Evropa
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 95 minut
Doba přípravy: 45 minut
Doba vaření: 50 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (55%)
ID receptu: 38871
Kategorie: Maso

Ingredience

80 g Anglická slanina
500 g Brambory
0,5 dl Bujón zlatý houbový
4 stroužek Česnek
2 polévková lžíce Česnekové máslo
1 ks Cibule
150 g Hlíva ústřičná
2 polévková lžíce Hořčice
150 g Hříbky čerstvé
600 g Jehněčí hřbet
1 polévková lžíce Kerblík
1 polévková lžíce Máslo bylinkové
3 polévková lžíce Máslo čerstvé
4 polévková lžíce Olej slunečnicový
4 polévková lžíce Pepř 4 barev
0,5 kávová lžička Pepř bílý
2 polévková lžíce Pivo tmavé 12% 4,0% obj.
1 kávová lžička Protlak rajčatový
6 cl Sherry brandy
80 g Slanina vepřová
1 dl Smetana 33% (šlehačka)
3 kávová lžička Sůl
0,5 kávová lžička Sůl mořská
80 g Šunka dušená
2 ks Vejce slepičí
1 l Voda pitná

Nutriční hodnoty jedné porce

60% Kalorie 1,183 kcal
Kilojoule 4 952kJ
10% Sacharidy 35 g
125% Tuky 94 g
70% Sodík 1 g
81% Bílkoviny 45 g

Jehněčí pečeně v bramborové krustě postup přípravy receptu:

1

Jehněčí hřbet vykostíme, maso zbavíme blan, šlach, omyjeme a osušíme. Hřbet prošpikujeme slaninou, kterou jsme předtím pokrájeli na hranolky. Maso potřeme rozetřeným česnekem se solí (2 lžičky), hořčicí, posypeme čerstvě pomletým pepřem 4 barev a necháme marinovat několik hodin.

2

Mezitím připravíme dvě těsta. Bramborové těsto: brambory omyjeme, dáme do hrnce s 1 litrem vody, 1 lžičkou soli a vaříme je 20-25 minut doměkka. Uvařené brambory slijeme, oloupeme a jemně nastrouháme. V míse je promícháme s rozpuštěným máslem (2 lžíce), 2 žloutky, 0.5 lžičky mořské soli a vypracujeme hladké těsto, které necháme zakryté.

3

Houbové pyré: očistíme a omyjeme hlívu ústřičnou a hříbky. Z hlívy odkrojíme spodní tvrdou část a houby drobně pokrájíme. Polovinu hub odložíme do misky, tu použijeme na omáčku. Anglickou slaninu (prorostlou) a šunku pokrájíme na kostičky. Kerblík omyjeme, vodu setřepeme a bylinky drobně pokrájíme. V mixeru houby s uzeninou rozmixujeme na pyré, které dáme do pánve a smícháme 2 lžicemi rozpuštěného česnekového másla, 1 lžičkou protlaku a 2 lžícemi piva. Za častého promíchání pyré dusíme do doby, až se tekutina odpaří a bude husté. Pak do něj zamícháme kerblík.

4

V pánvi rozpálíme 2 lžíce slunečnicového oleje s čerstvým máslem (1 lžíce) a marinované maso zprudka orestujeme z každé strany dozlatova. Maso vyjmeme, potřeme houbovým pyré a necháme chvíli odpočinout.

5

Pečící mísu vymažeme 2 lžícemi slunečnicového oleje, položíme na něj maso, navrstvíme na něj opatrně bramborové těsto tak, že bude téměř celé pokryté. Mísu dáme do předem vyhřáté trouby na 180°C. Pečeme dozlatova 25-30 minut.

6

Připravíme omáčku:

7

Očištěnou cibuli pokrájíme nadrobno. V rendlíku rozpustíme bylinkové máslo a cibuli zpěníme. Přidáme pokrájené houby, 1-2 minuty je smažíme s cibulí, přidáme výpek z masa, 0.5 dl houbového bujonu, 1 dl smetany, promícháme a ochutíme 0.5 lžičky bílým pepřem, 6 cl Sherry Brandy. Omáčku vaříme za stálého míchání 2 minuty, nakonec ji vyšleháme ponorným mixerem.

8

Upečené jehněčí maso nakrájíme na porce, přilijeme omáčkou a podáváme.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept