Dušený králík na houbách - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 85 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Dušený králík na houbách
Dušený králík na houbách
Celkový čas: | 85 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 55 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 38876 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
1 ks | Bobkový list |
4 stroužek | Česnek |
2 ks | Cibule |
1,5 kg | Králičí maso |
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 ks | Mrkev kořen |
4 ks | Nové koření celé |
3 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
0,5 kávová lžička | Pepř bílý |
0,5 kávová lžička | Pepř černý celý |
80 g | Slanina vepřová |
1,5 dl | Smetana zakysaná 15% |
2,5 kávová lžička | Sůl |
2 dl | Víno bílé |
2 dl | Vývar zeleninový |
500 g | Žampiony čerstvé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 17g |
---|---|
Cholesterol | 234,3mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 8g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 2,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 11,3mg |
Vitamín E | 2,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 13,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Česnek, Cibule, Králičí maso, Nové koření celé, Olej slunečnicový, Pepř bílý, Pepř černý celý, Slanina vepřová, Sůl, Víno bílé, Žampiony čerstvé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Mrkev kořen, Smetana zakysaná 15%, Vývar zeleninový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Dušený králík na houbách postup přípravy receptu:
1 | Králíka očistíme, odblaníme, vykostíme a naporcujeme. |
2 | Cibule s česnekem očistíme. Cibuli pokrájíme nadrobno, česnek pokrájíme na plátky. Slaninu nakrájíme na malé kostičky. Žampiony očistíme, omyjeme a pokrájíme na plátky. Očistíme mrkev, kterou pokrájíme na plátky. |
3 | V hrnci si rozpálíme olej s 1 lžící másla, na něj přidáme slaninu, kterou krátce osmažíme a přidáme porce králíka. Zprudka maso osmažíme z každé strany dozlatova. Pak maso vyjmeme. Na omastek přidáme cibuli s česnekem, žampiony, promícháme a společně smažíme dozlatova. Přilijeme zeleninový vývar, bílé víno a maso vrátíme do hrnce. Přidáme bobkový list, nové koření, celý pepř a sůl (2 lžičky). Maso dusíme pomalu pod pokličkou doměkka přibližně 40 minut. |
4 | V hrnečku si vymícháme nebo rozmixujeme dohladka zakysanou smetanu s 1 lžící hladké mouky. |
5 | Měkké maso vyjmeme, vyjmeme i koření a omáčku zahustíme připravenou smetanou a dochutíme ji solí a bílým pepřem a krátce povaříme. |
6 | Porce králíka dáme na talíře, polijeme je houbovou omáčkou a servírujeme. |
Poznámka
Jako přílohu podáváme vařené italské těstoviny nebo houskové knedlíky.