Křehký koláč se sýrem, rajčaty, hořčicí a bylinkovým olejem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 95 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Křehký koláč se sýrem, rajčaty, hořčicí a bylinkovým olejem
Křehký koláč se sýrem, rajčaty, hořčicí a bylinkovým olejem
Celkový čas: | 95 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 45 minut |
Doba vaření: | 50 minut |
Autor: | beranova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (18%) |
ID receptu: | 38910 |
Kategorie: | Teplé předkrmy |
Ingredience
1 polévková lžíce | Bazalka |
1 stroužek | Česnek |
1 polévková lžíce | Hořčice |
1 polévková lžíce | Koriandr čerstvý |
85 g | Máslo čerstvé |
115 ml | Mléko polotučné |
170 g | Mouka pšeničná hladká |
2 polévková lžíce | Olej olivový |
2 g | Pepř černý celý |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
4 ks | Rajčata |
2 g | Sůl |
115 g | Sýr Brie |
55 g | Sýr Čedar |
2 ks | Vaječný žloutek slepičí |
1 polévková lžíce | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 5g |
---|---|
Cholesterol | 256,7mg |
Draslík | 289,3mg |
Vláknina | 2g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 12,9mg |
Vitamín E | 1,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 24,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bazalka, Česnek, Koriandr čerstvý, Pepř černý celý, Rajčata, Sůl, Sýr Brie, Sýr Čedar, Vaječný žloutek slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Hořčice, Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka pšeničná hladká, Olej olivový, Petržel - nať mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Křehký koláč se sýrem, rajčaty, hořčicí a bylinkovým olejem postup přípravy receptu:
1 | Nejprve připravíme těsto: Do prosáté mouky přidáme špetku mořské soli. Změklé máslo rozkrájíme na drobné kousky a konečky prstů hněteme, dokud vzniklá hmota nezíská podobu drobenky. Pak přidáme dvě lžíce studené vody a pokračujeme v hnětení, dokud nevznikne hladké těsto. To přikryjeme a necháme v ledničce nejméně 20 minut odpočinout. |
2 | Připravíme bylinkový olej: Na jemno usekáme listy čerstvé bazalky, petržele a koriandru, vše smícháme s 2 lžícemi olivového oleje. |
3 | Připravené těsto vyjmeme z ledničky, vyložíme jím hlubší plech a necháme dalších 10 minut chladit. |
4 | Nakrájíme na silnější plátky 4 rajčata a sýr brie, nastrouháme čedar a utřeme česnek se solí. |
5 | Plech s těstem přikryjeme pečícím papírem a vložíme do trouby vyhřáté na 190 °C. Pečeme 10–12 minut. Papír z těsta opatrně odstraníme a pokračujeme v pečení dalších 5 minut. |
6 | Zatím smícháme v míse mléko, žloutky, utřený česnek a čerstvě umletý pepř. |
7 | Těsto vyndáme z trouby, teplotu v troubě snížíme na 180 °C. Těsto namažeme hořčicí, posypeme nastrouhaným čedarem a poklademe plátky rajčat. Navrch položíme plátky sýra brie a vše zalijeme připravenou vaječnou směsí. Vrátíme do trouby a pečeme dozlatova dalších 30–35 minut. |
8 | Koláč vyjmeme z trouby a potřeme připraveným bylinkovým olejem. Podáváme teplý. |