Jahodový dort se šlehačkovým krémem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 80 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Jahodový dort se šlehačkovým krémem
Celkový čas: | 80 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | repa |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (20%) |
ID receptu: | 38939 |
Kategorie: | Pečené dorty |
Ingredience
1 polévková lžíce | Citronová šťáva |
210 g | Cukr moučkový |
0,5 kg | Jahody zahradní |
140 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
4 ks | Vaječný bílek slepičí |
4 ks | Vaječný žloutek slepičí |
1 špetka | Vanilka mletá |
Na formu | |
---|---|
20 g | Máslo čerstvé |
20 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
Krém | |
30 g | Cukr moučkový |
10 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
0,1 l | Smetana 33% (šlehačka) |
0,1 l | Smetana čerstvá ke šlehání |
3 ks | Vaječný žloutek slepičí |
1 špetka | Vanilka mletá |
200 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 36g |
---|---|
Cholesterol | 344,1mg |
Draslík | 158,5mg |
Vláknina | 4g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 37,1mg |
Vitamín E | 0,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 4,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová šťáva, Cukr moučkový, Jahody zahradní, Vaječný bílek slepičí, Vaječný žloutek slepičí, Cukr moučkový, Vaječný žloutek slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mouka pšeničná hladká T 650, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Mouka pšeničná hladká T 650, Smetana 33% (šlehačka), Smetana čerstvá ke šlehání mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Vanilka mletá, Vanilka mletá nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Jahodový dort se šlehačkovým krémem postup přípravy receptu:
1 | V míse umícháme do husté směsi cukr se žloutky a vanilkou. Přidáme tuhý sníh ušlehaný z bílků, citronovou šťávu a mouku. |
2 | Těsto rozetřeme do máslem vymazané a moukou vysypané formy a upečeme dorůžova. |
3 | Mezitím si připravíme krém - ušleháme v kotlíku čerstvou smetanu ke šlehání s moukou, žloutky, vanilkou a cukrem. Do většího hrnce si nalijeme vodu, přivedeme ji k varu a do hrnce vložíme kotlík. Ve vzniklé horké lázni šleháme do zhoustnutí. Poté postavíme do studené lázně a opět mícháme do vychladnutí. Do studeného krému přidáme ušlehanou, oslazenou šlehačku. |
4 | Hotový dort necháme vychladnout, rozřízneme, naplníme krémem, poklademe půlkami čerstvých jahod a složíme na sebe. Povrch rovněž potřeme krémem a dozdobíme jahodami. Na chladném místě necháme ztuhnout, poté nakrájíme a podáváme. |