Polévka s bazalkovo-česnekovým pestem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 105 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Polévka s bazalkovo-česnekovým pestem
Celkový čas: | 105 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 75 minut |
Autor: | stejskalova |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (90%) |
ID receptu: | 38942 |
Kategorie: | Čiré polévky |
Ingredience
Na polévku | |
---|---|
6 ks | Brambory |
1 ks | Cibule |
450 g | Cuketa |
450 g | Fazole Borlotti |
450 g | Fazole Fava |
30 g | Máslo čerstvé |
5 g | Sůl |
50 g | Těstoviny konzumní |
3 l | Voda pitná |
Na pesto | |
100 g | Bazalka |
4 stroužek | Česnek |
3 polévková lžíce | Olej olivový |
1 ks | Rajčata |
50 g | Sýr Parmezán |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 38g |
---|---|
Cholesterol | 11,7mg |
Draslík | 901,4mg |
Vláknina | 7g |
Vitamín A | 1g |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 32,3mg |
Vitamín E | 0,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 10,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Cibule, Cuketa, Fazole Fava, Sůl, Voda pitná, Bazalka, Česnek, Rajčata, Sýr Parmezán mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Fazole Borlotti, Máslo čerstvé, Těstoviny konzumní, Olej olivový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Polévka s bazalkovo-česnekovým pestem postup přípravy receptu:
1 | Budeme-li vařit ze sušených fazolí, musíme je večer před přípravou jídla namočit do vody a nechat přes noc nabobtnat. Čerstvé fazole namáčení nevyžadují. Omyté fazole vložíme do většího hrnce se studenou vodou. Všechny musí být ponořené ve vodě. Od chvíle, kdy dosáhneme bodu varu, necháme přikryté pokličkou provářet 15 minut. Odstavíme z plotny a vodu slijeme. |
2 | Na pánvi necháme rozpustit máslo, do kterého nasypeme všechnu pokrájenou zeleninu, tedy cibuli, cuketu, brambory. Zvýšíme plamen a 5 minut prudce smažíme, než zelenina změkne. Přilijeme studenou vodu, lehce osolíme a zakryjeme pokličkou. 1 hodinu vaříme. Po hodině přidáme těstoviny a ještě povaříme dalších 15 minut. |
3 | Mezitím připravíme pesto. Natrháme lístky bazalky a nasypeme je do mixéru. Přidáme k nim čtyři prolisované stroužky česneku. Obojí rozmixujeme, aby pesto bylo zcela hladké. Rajče spaříme vařící vodou a následně ho oloupeme. Rozkrájíme na kostičky, které smícháme s bazalkovo-česnekovým pestem. Dosypeme parmezán a přiléváme olej, přičemž směs stále mícháme. Pesto vložíme do horké polévky teprve v okamžiku, kdy ji budeme podávat na stůl. |
Poznámka
Polévku můžeme podávat s křupavým opečeným chlebem.