Barevný punčový dort - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 80 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Barevný punčový dort
Celkový čas: | 80 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 45 minut |
Doba vaření: | 35 minut |
Autor: | Jana Pavlova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (23%) |
ID receptu: | 38965 |
Kategorie: | Pečené dorty |
Ingredience
1 špetka | Citronová kůra |
30 g | Čokoláda hořká |
200 g | Cukr moučkový |
160 g | Džem rybízový |
220 g | Mouka pšeničná hrubá |
0,3 kávová lžička | Potravinářská barva |
10 ks | Vaječný bílek slepičí |
10 ks | Vaječný žloutek slepičí |
1 špetka | Vanilka mletá |
Na formu | |
---|---|
20 g | Máslo čerstvé |
20 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
Punčovina | |
1 ks | Citrony |
120 g | Cukr krupice |
160 g | Džem rybízový |
1 ks | Pomeranče |
0,1 l | Punč |
0,1 l | Rum |
0,1 l | Voda pitná |
Poleva | |
300 g | Cukr moučkový |
0,3 kávová lžička | Potravinářská barva |
2 polévková lžíce | Punč |
1 polévková lžíce | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 146g |
---|---|
Cholesterol | 621,4mg |
Draslík | 278,3mg |
Vláknina | 6g |
Vitamín A | 82,5mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 30,9mg |
Vitamín E | 1,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 6,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová kůra, Čokoláda hořká, Cukr moučkový, Vaječný bílek slepičí, Vaječný žloutek slepičí, Citrony, Cukr krupice, Pomeranče, Rum, Voda pitná, Cukr moučkový, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Džem rybízový, Mouka pšeničná hrubá, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Džem rybízový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Potravinářská barva, Vanilka mletá, Punč, Potravinářská barva, Punč nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Barevný punčový dort postup přípravy receptu:
1 | V míse smícháme cukr se žloutky, strouhanou citronovou kůrou a vanilkou a třeme cca 25 minut. Poté přidáme tuhý sníh ušlehaný z bílků, mouku a zlehka promícháme. |
2 | Těsto rozdělíme na polovinu a první vlijeme do vymazané a vysypané formy. V rozehřáté troubě upečeme dozlatova. Druhou polovinu rozdělíme na tři díly. První vlijeme do jiné formy a upravíme v podobě trojúhelníku. Vedle něj upravíme stejný tvar z druhého dílu, ale těsto obarvíme 2 kapkami červeného bretonu. Do zbytku těsta zlehka vmícháme nastrouhanou čokoládu a vytvoříme rovněž trojúhelník. Barevné těsto upečeme dozlatova, necháme vychladnout a nakrájíme a kostičky. |
3 | První polovinu těsta rozkrojíme na dva plásty a potřeme džemem. Jeden plát dáme do papírem vyložené dortové formy, na něj urovnáme střídavě barevné kostičky namočené v punčovině tak, aby celá plocha byla pokrytá. Přelijeme zbytkem punčoviny a zakryjeme druhým, džemem potřeným plátem těsta. Dort položíme obráceně na suché prkénko, zatížíme a necháme odpočinout do druhého dne. Poté sejmeme formu, povrch potřeme punčovou polevou a dozdobíme zavařeným ovocem. |
4 | Na punčovinu rozmícháme cukr ve studené vodě a svaříme. Vmícháme džem a povaříme další 2 minuty. Směs necháme vychladnout a pak do ní vmícháme šťávu z pomeranče a citronu, rum a punč. V punčovině rychle namáčíme kousky těsta. |
5 | Na polevu mícháme do zhoustnutí cukr s horkou vodou, 2 kapkami červeného bretonu a dle potřeby punče. |
Poznámka
čas pečení je bez doby na odležení hotového dortu-12h