Dort Malakov - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 65 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Dort Malakov
Celkový čas: | 65 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 45 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | repa |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (20%) |
ID receptu: | 38982 |
Kategorie: | Pečené dorty |
Ingredience
1 špetka | Citronová kůra |
150 g | Cukr moučkový |
150 g | Džem meruňkový |
180 g | Mouka pšeničná hrubá |
0,3 l | Smetana čerstvá ke šlehání |
6 ks | Vaječný bílek slepičí |
6 ks | Vaječný žloutek slepičí |
1 špetka | Vanilka mletá |
2 polévková lžíce | Voda pitná |
Na papír a posypání | |
---|---|
10 g | Cukr moučkový |
10 g | Máslo čerstvé |
Mandlový krém | |
120 g | Cukr moučkový |
100 g | Mandle |
120 g | Máslo čerstvé |
0,2 l | Smetana čerstvá ke šlehání |
3 ks | Vaječný žloutek slepičí |
1 špetka | Vanilka mletá |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 26g |
---|---|
Cholesterol | 290,7mg |
Draslík | 116,5mg |
Vláknina | 3g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,2mg |
Vitamín E | 2,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 13,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová kůra, Cukr moučkový, Vaječný bílek slepičí, Vaječný žloutek slepičí, Voda pitná, Cukr moučkový, Cukr moučkový, Mandle, Vaječný žloutek slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Džem meruňkový, Mouka pšeničná hrubá, Smetana čerstvá ke šlehání, Máslo čerstvé, Máslo čerstvé, Smetana čerstvá ke šlehání mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Vanilka mletá, Vanilka mletá nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Dort Malakov postup přípravy receptu:
1 | Nejprve připravíme piškoty. V míse smícháme moučkový cukr (trochu si ponecháme stranou na vysypání formy), žloutky a vanilku a třeme cca 30 minut. Přidáme tuhý sníh ušlehaný z bílků a mouku. Těsto vložíme do kornoutu s trubičkou a na plech vyložený pečicím papírem a potřený máslem vytvoříme cca 15 malých piškotů. Ze zbytku těsta uděláme větší piškoty. Posypeme je moučkovým cukrem a v rozpálené troubě upečeme dozlatova. |
2 | Hotové piškoty sejmeme z papíru, menší odložíme. Velké piškoty rozpůlíme. Dortovou formu vylijeme studenou vodou, vysypeme cukrem a dno vyložíme vrstvou rozpůlených piškotů. Na ně rozetřeme mandlový krém, naskládáme opět piškoty a takto pokračujeme, až naplníme formu. Na povrch rozložíme malé piškoty. Dort zatížíme a na chladném místě necháme ztuhnout do druhého dne. Poté vyklopíme, povrch i strany potřeme džemem, dozdobíme ušlehanou smetanou a malými piškoty. |
3 | Na mandlový krém utřeme máslo, přidáme cukr, vanilku, žloutky a utřeme. Po lžičkách přiléváme svařenou, studenou smetanu a přisypeme strouhané mandle. |