Dušené hovězí filé s hříbky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Dušené hovězí filé s hříbky
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 45 minut |
Autor: | nik |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (34%) |
ID receptu: | 39013 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
1,5 ks | Bujón zlatý houbový |
1,5 polévková lžíce | Celer - nať |
3 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibule |
600 g | Hovězí maso zadní |
250 g | Hříbky čerstvé |
1 polévková lžíce | Libeček |
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
3 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
1 kávová lžička | Pepř černý mletý |
1,5 polévková lžíce | Petržel - nať |
1 dl | Pivo tmavé 10% 3,7% obj. |
80 g | Slanina vepřová |
1 dl | Smetana 16% (pochoutková) |
2 kávová lžička | Sůl |
7 dl | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 7g |
---|---|
Cholesterol | 119,1mg |
Draslík | 388,6mg |
Vláknina | 2g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 5,8mg |
Vitamín E | 2,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 11,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Cibule, Hříbky čerstvé, Olej slunečnicový, Slanina vepřová, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Bujón zlatý houbový, Celer - nať, Hovězí maso zadní, Libeček, Máslo čerstvé, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Pivo tmavé 10% 3,7% obj., Smetana 16% (pochoutková) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Dušené hovězí filé s hříbky postup přípravy receptu:
1 | Malé hříbky očistíme, omyjeme a rozkrájíme na čtvrtky nebo poloviny podle velikosti. Slaninu nakrájíme na hranolky. Snítku celerové natě, petrželky a libečku omyjeme a svážeme. Cibuli oloupeme. Oloupaný česnek (2 stroužky) rozetřeme s lžičkou soli. |
2 | Hovězí zadní maso v celku omyjeme a osušíme. Prošpikujeme ho a vetřeme do celého špalíčku česnek se solí a půl lžičky pepře. |
3 | V hrnci si rozpálíme olej s máslem a maso restujeme z každé strany 2-3 minuty. Maso vyjmeme, na omastek dáme hříbky, které restujeme přibližně 1-2 minuty, maso vrátíme k houbám, přidáme houbový bujon povařený v 0,7 l vody, černé pivo, celou cibuli, stroužek česneku a svazek bylinek. Snížíme teplotu a maso budeme dusit pod pokličkou 30-40 minut. |
4 | Pak maso s cibulí a bylinkami vyjmeme, do zbylého vývaru přimícháme smetanu, dochutíme solí, pepřem a krátce omáčku provaříme. Maso nakrájíme na tenké plátky přes vlákno. Na talíře položíme plátky masa, zalijeme houbovou omáčkou a podáváme. |
Poznámka
Přílohy: rýže, houskový knedlík nebo vařené brambory.