Medové telecí s houbovou omáčkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 110 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Medové telecí s houbovou omáčkou
Celkový čas: | 110 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 90 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 39019 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
2 dl | Bujón zlatý houbový |
8 stroužek | Česnek |
1 kávová lžička | Cukr třtinový |
2 dl | Hovězí vývar základní |
200 g | Hříbky čerstvé |
1 kávová lžička | Kmín drcený |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce | Med včelí |
4 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
0,5 kávová lžička | Pepř bílý |
1 kávová lžička | Pepř černý mletý |
1 ks | Pomeranče |
4,5 dl | Pomerančová šťáva |
2 ks | Šalotka |
80 g | Slanina vepřová |
1 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
2,5 kávová lžička | Sůl |
150 g | Sýr smetanový tavený 45% |
1 kg | Telecí plec |
1 polévková lžíce | Tymián čerstvý |
1,5 dl | Víno portské |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 54g |
---|---|
Cholesterol | 268,1mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 1,6mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 94,8mg |
Vitamín E | 3,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 16,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Cukr třtinový, Hovězí vývar základní, Hříbky čerstvé, Kmín drcený, Med včelí, Olej slunečnicový, Pepř bílý, Pomeranče, Pomerančová šťáva, Šalotka, Slanina vepřová, Sůl, Tymián čerstvý mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Bujón zlatý houbový, Máslo čerstvé, Pepř černý mletý, Smetana 33% (šlehačka), Sýr smetanový tavený 45%, Telecí plec, Víno portské mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Medové telecí s houbovou omáčkou postup přípravy receptu:
1 | Telecí plec odblaníme, omyjeme a osušíme. Česnek oloupeme a stroužky rozpůlíme. Slaninu nakrájíme na hranolky. Maso pomocí špikovací jehly prošpikujeme česnekem a slaninou, osolíme (1,5 lžičky), opepříme a potřeme medem. |
2 | V zapékací míse rozehřejeme 3 lžíce oleje s 1 lžicí másla. Maso položíme na omastek a dáme do předehřáté trouby na 280°C prudce zapéct. Po 10 minutách snížíme teplotu na 220°C, přilijeme pomerančovou šťávu, hovězí vývar, zakryjeme poklicí a pečeme za občasného polévání 60 minut. Maso během pečení otáčíme. |
3 | Připravíme marinádu: do 1 dl pomerančové šťávy přimícháme třtinový cukr a bílé víno (1 dl). Touto marinádou maso dalších 20 minut potíráme při teplotě 180°C. Upečené maso by mělo mít zlatohnědou kůrku. |
4 | Hříbky očistíme, omyjeme a pokrájíme na plátky. Tymián omyjeme, lístky otrháme a drobně pokrájíme. Očistíme šalotky, drobně je pokrájíme a v rendlíku na rozpuštěném másle (1 lžíce) s lžicí oleje šalotku zpěníme. Přidáme k ní hříbky, promícháme a společně smažíme dozlatova. Houby ochutíme 0,5-1 lžičkou soli, drceným kmínem, bílým pepřem, přilijeme houbový bujon, drobně pokrájený tymián, bílé víno (0,5 dl) a pomalu vaříme do doby, až se vývar zredukuje přibližně na 2 dl. |
5 | Smetanu vyšleháme s taveným sýrem dohladka a pomalu ji přimícháme do hříbkové omáčky. Krátce, za stálého míchání 1-2 minuty povaříme, dochutíme solí a odstavíme z plotny. |
6 | Pomeranč omyjeme, oloupeme a odstraníme z dílků slupky. Upečené maso nakrájíme na plátky, porce rozdělíme na talíře, polijeme hříbkovou omáčkou, ozdobíme dílky pomeranče a podáváme. |
Poznámka
K upečenému masu podáváme bramborové krokety nebo hranolky.