Telecí řízky se šalvějovou omáčkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 40 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Telecí řízky se šalvějovou omáčkou
Celkový čas: | 40 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | nik |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (34%) |
ID receptu: | 39031 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
1,5 dl | Bujón houbový |
4 ks | Cibulka jarní |
250 g | Hříbky čerstvé |
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
4 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
0,5 kávová lžička | Pepř bílý |
1 kávová lžička | Pepř černý mletý |
1 polévková lžíce | Šalvěj čerstvá |
1 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
2 dl | Smetana zakysaná 15% |
2 kávová lžička | Sůl |
500 g | Telecí kýta |
1 dl | Víno bílé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 12g |
---|---|
Cholesterol | 131,0mg |
Draslík | 820,2mg |
Vláknina | 3g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,7mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 3,7mg |
Vitamín E | 3,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 7,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cibulka jarní, Hříbky čerstvé, Olej slunečnicový, Pepř bílý, Šalvěj čerstvá, Sůl, Telecí kýta, Víno bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Bujón houbový, Máslo čerstvé, Pepř černý mletý, Smetana 33% (šlehačka), Smetana zakysaná 15% mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Telecí řízky se šalvějovou omáčkou postup přípravy receptu:
1 | Telecí řízky nařezané přes vlákno omyjeme, osušíme, z každé strany je osolíme a posypeme čerstvě mletým pepřem. |
2 | Očistíme, omyjeme jarní cibulky a pokrájíme je na tenké kroužky. Hříbky očistíme, omyjeme, osušíme a nakrájíme na plátky. Šalvěj omyjeme a lístky nakrájíme na nudličky. |
3 | V hlubší pánvi rozpálíme olej s máslem a řízky zprudka orestujeme dozlatova. Restujeme je po 1,5-2 minutách z každé strany. Vyjmeme je z omastku a na ten samý omastek dáme cibulku s hříbky a osmažíme je dozlatova. Přimícháme šalvěj, přilijeme houbový bujon, bílé víno, promícháme a krátce asi 2 minuty povaříme. Nakonec přimícháme sladkou a hustou zakysanou smetanu, kterou jsme si rozšlehali. Omáčku dochutíme solí, bílým pepřem a odstavíme z plotny. |
4 | Řízky upravíme na talíře, přelijeme houbovou omáčku a podáváme. |
Poznámka
K řízkům a omáčce podáváme vařené těstoviny.