Křidélka s pikantní omáčkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Křidélka s pikantní omáčkou
Křidélka s pikantní omáčkou
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | kvapil |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (57%) |
ID receptu: | 39101 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
5 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibule |
1 kg | Kuřecí křídla |
2 polévková lžíce | Majonéza |
1 kávová lžička | Máslo čerstvé |
2 kávová lžička | Med včelí |
3 polévková lžíce | Olej olivový |
1 kávová lžička | Pepř cayenský |
1 špetka | Pepř černý mletý |
400 g | Rajčata loupaná (konzervovaná) |
1,5 kávová lžička | Sůl |
100 g | Sýr s modrou plísní |
2 polévková lžíce | Tabasco |
1 kávová lžička | Worcester (worcesterská omáčka) |
150 ml | Zakysaná smetana |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 10g |
---|---|
Cholesterol | 141,5mg |
Draslík | 474,3mg |
Vláknina | 2g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,8mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 10,4mg |
Vitamín E | 1,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 2,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Cibule, Kuřecí křídla, Med včelí, Pepř cayenský, Rajčata loupaná (konzervovaná), Sůl, Tabasco, Zakysaná smetana mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Majonéza, Máslo čerstvé, Olej olivový, Pepř černý mletý, Sýr s modrou plísní, Worcester (worcesterská omáčka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Křidélka s pikantní omáčkou postup přípravy receptu:
1 | Křidélka rozdělíme na 3 části, nejtenčí část odřízneme, zbylé 2 rozdělíme v kloubu. Promícháme s olejem, česnekem, osolíme a hodně okořeníme cayenským pepřem, pečeme v troubě předehřáté na 200°C, naskládáné na plechu vyloženém pečicím papírem, asi 30 minut doměkka a dozlatova. |
2 | Na másle asi 4 minuty pozvolna dosklovita opékáme cibuli a česnek, přidáme rajčata, tabasco, worcesterskou omáčku, med, sůl a vaříme asi 25 minut, rozmixujeme a máme hotovou pikantní omáčku. Většinu pikantní omáčky promícháme s upečenými křidélky. |
3 | Podáváme se zeleninou, sýrovou i zbývající pikantní omáčkou a s chlebem. |
4 | Sýrovou omáčku připravíme ze 100 g rozdrceného sýra s modrou plísní, 150 ml zakysané smetany, 2 lžic majonézy, 1 stroužku česneku, špetky soli a čerstvě mletého pepře. Můžeme ji připravit i den předem. |
Poznámka
Podáváme se zeleninou a chlebem. Tzv. "mejdanová křidélka" připravíme z 1 kg rozdělených křidélek, 100 ml sójové omáčky, 4 rozdrcených stroužků česneku, nastrouhaného zázvoru, 4 lžic kečupu, 100 ml sladké chilli omáčky, které promícháme a pečeme doměkka při 200°C a za občasného promíchání. Jsou-li křidélka hotová poznáme podle toho, že pekáč i křidélka černají od karamelizace a křidélko přilepené ke stěně pekáče se při míchání svlékne z kůže.