Mořský ďas s houbovou omáčkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 40 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Mořský ďas s houbovou omáčkou
Celkový čas: | 40 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 39119 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
1 polévková lžíce | Citronová šťáva |
1 ks | Kedlubna |
1 kávová lžička | Kmín drcený |
1 polévková lžíce | Maizena - kukuřičný škrob |
1,5 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
450 g | Mořský ďas |
1 ks | Mrkev kořen |
3 polévková lžíce | Olej sezamový |
1 kávová lžička | Pepř bílý |
1 kávová lžička | Pepř citronový |
2 ks | Šalotka |
2 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
250 g | Smrže čerstvé |
2 kávová lžička | Sůl |
0,5 dl | Víno bílé |
0,5 dl | Vývar zeleninový |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 25g |
---|---|
Cholesterol | 92,4mg |
Draslík | 865,6mg |
Vláknina | 8g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,6mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 17,5mg |
Vitamín E | 0,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 11,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová šťáva, Kedlubna, Kmín drcený, Mořský ďas, Olej sezamový, Pepř bílý, Šalotka, Sůl, Víno bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Maizena - kukuřičný škrob, Máslo čerstvé, Mrkev kořen, Pepř citronový, Smetana 33% (šlehačka), Smrže čerstvé, Vývar zeleninový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Mořský ďas s houbovou omáčkou postup přípravy receptu:
1 | Čerstvé smrže (nebo žampiony) očistíme, omyjeme, osušíme a pokrájíme na tenké plátky. Oloupeme kedlubnu, mrkev a šalotky. Omytou mrkev s kedlubnou pokrájíme na nudličky, šalotku nadrobno. |
2 | Filety z mořského ďasa omyjeme, osušíme a pokrájíme na menší porce, |
3 | osolíme, posypeme drceným kmínem a čerstvě pomletým citronovým pepřem. |
4 | V pánvi rozpálíme máslo s olejem a rybu osmažíme dozlatova. Smažíme ji přibližně 2-3 minuty, z každé strany, podle toho, jak jsou porce velké. Osmažené kousky opatrně vyjmeme z pánve, necháme okapat tuk a odložíme stranou do tepla. |
5 | Do vypečené šťávy dáme pokrájené smrže a asi 2 minuty restujeme. Přidáme zeleninu a za stálého míchání smažíme přibližně 2-3 minuty. |
6 | Poté směs zalijeme 2 dl smetany, 0.5 dl bílého vína a přilijeme 0.5 dl houbového bujónu, ve kterém jsme si rozmíchali 1 lžíci kukuřičného škrobu. Stále mícháme, přivedeme k varu a pomalu vaříme 2 minuty do zhoustnutí. Omáčku ochutíme solí, bílým pepřem a citronovou šťávou. |
7 | Do hotové omáčky vrátíme osmaženou rybu, prohřejeme a podáváme. |
Poznámka
Jako příloha se nejlépe hodí ochucená dlouhozrnná rýže.